nieuws

Dementie een grotere bedreiging dan kanker

Mens & Gedrag

Dementie is met ongeveer 12.500 sterfgevallen in 2014 de grootste doodsoorzaak in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Overlijden er dan meer mensen aan dementie dan aan kanker?

Dementie een grotere bedreiging dan kanker

In totaal stierven vorig jaar ruim 139.000 mensen. Bij 38.000 mensen waren hart- en vaatziekten de doodsoorzaak en bijna een op drie (43.000) stierf aan een of andere vorm van kanker. In Nederland is kanker dus nog altijd doodsoorzaak nummer één, maar er is geen vorm van kanker of hart- en vaatziekte die meer slachtoffers eist dan dementie.

Complicaties

Dementie is geen dodelijke ziekte, maar is vaak de oorzaak van problemen en aandoeningen, vertelt Jan Latten, hoofdemograaf bij het CBS. “Dementie is natuurlijk geen acute ziekte, maar ontwikkelt zich over jaren en veroorzaakt meerdere complicaties, zoals gewichtsverlies en uitdroging als mensen niet meer weten hoe ze moeten eten en drinken, of mensen vallen omdat ze niet meer goed kunnen lopen. Artsen kijken bij het vaststellen van de doodsoorzaak naar de onderliggende, langdurige klacht. Dat is vaak dementie. Het is goed om dat voldoende in beeld te hebben.”

Afweersysteem

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat dementie in 2030 de grootste doodsoorzaak in Nederland zal zijn. De eigenlijke doodsoorzaak is dan bijvoorbeeld een longontsteking, maar omdat dementerenden een zwakker afweersysteem hebben, leiden de aandoeningen sneller tot de dood. Patiënten met de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of Multiple Sclerose (MS) overlijden dan als ze stoppen met eten of drinken, zich verslikken of een infectie oplopen.

Luister hier naar een interview met Jan Latten over dementie bij Radio 1.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) liet onlangs weten dat hij in totaal 16 miljoen euro wil uitrekken om de komende vijf jaar bij zeker één miljoen mensen de kennis over de hersenaandoening te vergroten.

Hartfalen

Verder blijkt uit de cijfers van het CBS dat steeds minder mensen sterven aan een acuut hartinfarct, vorig jaar zo’n 5300. Dat zijn er vierhonderd minder (7 procent) dan in 2013. Sinds de jaren zeventig daalt het aantal mensen dat aan plotseling hartfalen sterft gestaag, onder meer door extra aandacht voor hoge cholesterolgehaltes, vooruitgang in behandelingen als dotteren en afname van het aantal rokers. Patiënten overleven zo een acuut hartinfarct en overlijden uiteindelijk aan iets anders.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels