nieuws

‘Dementie vaak te voorkomen met levensstijl’

Mens & Gedrag

In ongeveer een derde van de gevallen is dementie te voorkomen door niet te roken, diabetes te vermijden en te zorgen dat de bloeddruk niet te hoog wordt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

‘Dementie vaak te voorkomen met levensstijl’

Vooral de bloeddruk is belangrijk om op peil te houden bij het voorkomen van dementie, zo blijkt uit het onderzoek dat de onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam dinsdag presenteerden op de Alzheimer Association Conference in Washington.

ERGO

De onderzoekers gebruikten gegevens van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO), een groot bevolkingsonderzoek onder bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord van 45 jaar en ouder dat dit jaar 25 jaar loopt. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Medicine.

HOGER OPGELEIDEN

In die 25 jaar is er veel veranderd op het gebied van risicofactoren voor dementie. Vroeger speelden roken en een lage opleiding een grote rol, nu is dat dus de bloeddruk en een lage opleiding, aldus onderzoeker Arfan Ikram. Hoger opgeleiden hebben volgens hem “meer reservecapaciteit om de gevolgen van de ziekte op te vangen.” Ook speelt diabetes nog steeds een rol. “Dit betekent dat er meer ruimte is om dementie te voorkomen.”

Lees ook ‘Dementie een grotere bedreiging dan kanker’

DEMENTIE EN LEEFSTIJL

De onderzoekers zijn blij dat roken en cholesterol geen grote rol meer spelen. “Die vinden we niet meer terug in ons onderzoek. Vijfentwintig jaar geleden rookte 30 procent van de deelnemers, nu nog maar 10 procent. Daarnaast slikken de deelnemers die later met het onderzoek zijn begonnen meer cholesterolverlagers dan de mensen die tien jaar eerder hun leeftijd hadden. Dit bewijst dat dementie te voorkomen is door de leefstijl aan te passen”, aldus Ikram.

MEDICIJNEN

Alzheimer Nederland noemt de uitkomsten van het onderzoek goed nieuws. “De komende tien jaar zitten er nog geen medicijnen aan te komen om dementie te behandelen. Dus het is goed nieuws dat we met concrete daden zoals niet roken en gezond leven, de ziekte kunnen helpen voorkomen’’, zegt Marco Blom, adjunct-directeur en manager wetenschappelijk onderzoek van Alzheimer Nederland. Hij hoopt dat de overheid meer gaat inzetten op preventie en voorlichting. “Maar mensen moeten natuurlijk zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen.’’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels