nieuws

Meldpunt voor onderbezetting gestart

Mens & Gedrag

De vakantie is in volle gang, traditiegetrouw een periode van extra tekorten aan personeel, ook in de zorg. Een nieuwe monitor is opgezet om de gevolgen van onderbezetting te inventariseren.

Meldpunt voor onderbezetting gestart

Een verhoogde werkdruk door een tekort aan personeel in de  vakantieperiode kan ten koste gaan van verpleegkundigen, patiënten en cliënten. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen problemen die ontstaan door onderbezetting vanaf nu melden bij de NU’91 online monitor zomerbezetting zorg op www.nu91.nl. NU’91 is een organisatie die de belangen behartigt van gezondheidszorgers

Schrijnend

Vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen kan de onderbezetting tijdens de vakantieperiode behoorlijk oplopen. Vorige monitoren leverden volgens NU’91 een concreet beeld van de soms schrijnende situaties waarin medewerkers, patiënten en cliënten verzeild raken tijdens de zomerperiode.

Onervaren

De rode lijn in de meldingen was dat er met nog minder personeel dezelfde zorg verleend moet worden. In het geval vakantiegangers al vervangen werden, was dat vaak door te laag geschoolden of te onervaren krachten. De druk op de vaste medewerkers nam daardoor alleen maar toe.

De jaarlijkse NU’91 monitor zomerbezetting is bedoeld als check hoe de bezetting in 2015 wordt ervaren. NU’91 inventariseert de reacties over de bezetting en gaat, als daar aanleiding voor is, het gesprek aan met politici en werknemers.

Lees ook: Wel agressie, geen steun voor medewerkers gehandicaptenzorg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels