nieuws

Ook de buschauffeur krijgt les over dementie

Mens & Gedrag

Meer mensen moeten weten wat dementie inhoudt zodat ze daar ook op kunnen inspelen als ze er in hun omgeving mee te maken krijgen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft een plan om dat te bereiken.

Ook de buschauffeur krijgt les over dementie

De bewindsman wil de komende vijf jaar in totaal 16 miljoen euro uittrekken om bij zeker één miljoen mensen de kennis over de hersenaandoening te vergroten. “Dementie is verschrikkelijk. En of we willen of niet: dementie zal de komende jaren een steeds grotere rol in ons dagelijks leven spelen. Daarom zet ik in op één miljoen paar extra oren en ogen”, aldus Van Rijn.

Buschauffeurs

Het doel is dat meer mensen dementie sneller herkennen en ernaar kunnen handelen. Het gaat niet alleen om familieleden maar ook om winkelpersoneel en bijvoorbeeld buschauffeurs. Het moet ook leiden tot meer begrip als dementerenden opeens iets niet meer weten of als ze in lastige situaties komen.

Certificaat

Van Rijn bezoekt deze week in Doorn een supermarkt die als eerste een certificaat voor dementievriendelijke winkel ontvangt. Zo’n initiatief sluit aan bij de wens van het kabinet dat mensen zo lang mogelijk zichzelf kunnen redden en thuis blijven wonen.

Verder gaat de staatssecretaris met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders uitzoeken waar nog knelpunten zitten in hun samenwerking bij de zorg voor dementerenden.

Onderzoek

Al eerder trok het kabinet 32,5 miljoen euro uit voor onder meer wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Momenteel hebben ongeveer 260.000 mensen dementie en dat zal in 2050 zijn opgelopen tot naar schatting 400.000.

Lees ook: Radiostation voor dementerende ouderen gelanceerd

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels