nieuws

Radiostation voor dementerende ouderen gelanceerd

Mens & Gedrag

Muziek kan een belangrijke rol spelen in de levens van dementerende ouderen. Vanaf nu is er een radiostation met muziek speciaal geselecteerd voor dementerenden.

Radiostation voor dementerende ouderen gelanceerd

Radio Remember is een nieuw, online radiostation met muziek die aansluit bij de belevingswereld van ouderen met dementie. Het station is te beluisteren via een computer of tablet en zendt muziek uit gekoppeld aan het dagritme van ouderen binnen een zorginstelling of thuissituatie.

De programmering van het station bestaat uit een brede variëteit aan muziekgenres, die populair waren in de jaren 1945-1965. De service is beschikbaar op basis van een jaarabonnement.

Dagritme

De programmering sluit aan bij het dagritme. In de vroege ochtend is de muziek kalm van aard (easy listening, klassieke piano muziek), terwijl rond koffietijd de muziek wat pittiger is. Op zondagochtend is de programmering verder aangepast en kan er naar psalmen, gezangen en klassieke muziek worden geluisterd.

Juiste muziek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziek een cruciale rol speelt bij de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Belangrijk daarbij is dat de juiste muziek gedraaid wordt, die herkenning, plezier en ontspanning biedt en teruggrijpt op de jeugd en vroege volwassenheid van de doelgroep. Radio Remember voorziet in die behoefte.

Jaarabonnement

Het online radiostation is zowel beschikbaar voor zorg- en verpleeginstellingen als voor mantelzorgers. Een jaarabonnement op Radio Remember kost voor zorg- en verpleeginstellingen € 120. De prijs voor mantelzorgers en particulieren is € 96 per jaar. Na aankoop van een abonnement ontvangt de klant via email een unieke inlogcode, waarmee via internet een jaar lang naar het station geluisterd kan worden.

Radio Remember is een initiatief van de Lectoraten Psychogeriatrie en Informatie, Technologie & Samenleving van de Haagse Hogeschool in samenwerking met De Zaak Bakker, specialist op het gebied van muziek en communicatie.

Lees ook: ‘Met muziek kun je zo veel bereiken’

Positief

Voorafgaand aan de lancering is Radio Remember een jaar lang getest in twintig huiskamers in drie verpleeghuizen van de Haagse zorgorganisaties Florence en WoonZorgcentra Haaglanden. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat 56 procent van de geïnterviewde mensen met dementie positief reageert op de muziek van Radio Remember zoals. 90 procent van de zorgmedewerkers en familieleden zijn eveneens positief over Radio Remember.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels