nieuws

Wel agressie, geen steun voor medewerkers gehandicaptenzorg

Mens & Gedrag

Schoppen, slaan en met materialen gooien; medewerkers in de gehandicaptenzorg hebben soms te maken met onveilige situaties. Alsof dat nog niet erg genoeg is, worden ze ook onder druk gezet om vooral geen aangifte te doen. Ontoelaatbaar, zegt CNV Zorg & Welzijn.

Wel agressie, geen steun voor medewerkers gehandicaptenzorg

De vakbond heeft een peiling gedaan onder medewerkers in de gehandicaptenzorg. Eén op de drie voelt zich niet veilig op het werk, zo blijkt. Een grote meerderheid heeft te maken met geweld, zowel verbaal als fysiek. CNV meldt dat er zelfs een keer met een mes is bedreigd.

Onder druk

Aangifte doen blijkt ook nog eens moeilijk. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt onder druk gezet te worden om te zwijgen.

CNV Zorg & Welzijn vindt dat er meer gedaan moet worden om agressie te voorkomen, zoals voldoende bezetting, opleidingen en cursussen en een buddysysteem. Daarnaast moeten werkgevers het personeel serieus nemen en steunen, onder meer door de nazorg goed te regelen en ruimte te bieden om aangifte te doen.

Lees ook: Extra geld tegen agressie in de zorg

Investeren

“Wij gaan over de uitkomsten van onze peiling in gesprek met werkgevers en politiek”, zegt voorzitter Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn. “Werkgevers moeten investeren in de weerbaarheid van de werknemers in de gehandicaptenzorg. En het kan niet zo zijn dat werkgevers hun medewerkers onder druk zetten om vooral geen aangifte te doen. Werkgevers moeten juist hun mensen steunen bij agressie incidenten. Door betere begeleiding bij het doen van aangifte, pilots met Bedrijfs Opvang Teams en het uitwisselen van best practices. We gaan ook in gesprek met staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid. Hij moet begrijpen dat er een grens is bereikt.”

CNV Zorg & Welzijn gaat in deze zomer nog op werkbezoek bij verschillende instellingen in de gehandicaptenzorg om het probleem te bespreken.

Luister hier naar een interview met Suzanne Kruizinga op Radio 1.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels