nieuws

Deze clowns komen niet voor de kinderen

Mens & Gedrag

Naast de CliniClowns die zieke kinderen opvrolijken zijn er ook CareClowns. Zij halen mensen met een vergevorderde dementie uit hun isolement en bezorgen ze een moment van plezier. Maar CareClowns is vooral ook bezig het eigen hoofd boven water te houden.

Deze clowns komen niet voor de kinderen

Clowns in zorginstellingen zijn niet nieuw. Al sinds 2001 gingen FariaClowns op bezoek bij bewoners met dementie om ze een plezierige afleiding te bezorgen. Vier jaar geleden zijn de FariaClowns overgenomen door de stichting CliniClowns, bekend van de bezoeken aan kinderen in ziekenhuizen. Hetzelfde werk, alleen een andere doelgroep, maar toch bleek de start moeilijk.

Geldkraan

Ondanks de expertise en de financiering van CliniClowns kwam CareClowns niet goed van de grond. De raad van toezicht van de stichting CliniClowns besloot vorig jaar de geldkraan dicht te draaien en de bezoeken aan zorginstellingen te staken. Einde CareClowns? Nee, want zes vermogensfondsen, waaronder Fonds Sluyterman van Loo en het VSBfonds, besloten het initiatief te steunen. Deze zomer is CareClowns doorgestart, met een klein team en twaalf clowns. De fondsen hebben een basisfinanciering toegezegd voor vier jaar.

Groei

Nathalie Verdonschot is sinds 1 juli de nieuwe manager. Ze heeft veel vertrouwen in de toekomst. “Dementie is een actueel thema dat alleen maar groter wordt. Uit onderzoek blijkt dat het clownswerk een positief effect heeft op het welzijn van mensen met dementie. We zien de potentie en onze ambitie is om de komende jaren een groei te realiseren.”

De steun van de vermogensfondsen betekent niet dat CareClowns daarmee haar kostje heeft gekocht. Verdonschot: “CareClowns moet de eigen broek ophouden. Daarom worden nu deur aan deur donateurs geworven. Dat gaat heel goed. We willen ook bedrijven aantrekken die ons werk willen steunen.”

Lees meer over CareClowns in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg, die 4 september verschijnt.

Fotografie: A-Art Fotografie

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels