nieuws

‘Meer aandacht voor verveling bij apen dan bij cliënten’

Mens & Gedrag

Kun je een verpleeghuis met een dierentuin vergelijken? Patrick van Veen, bioloog en directeur van adviesbureau Apemanagement, vindt van wel. Hij denkt zelfs dat de dierentuin de zaken beter regelt dan het verpleeghuis.

‘Meer aandacht voor verveling bij apen dan bij cliënten’

Het team van Ape Management verzorgt onder meer trainingen en workshops voor bedrijven en organisaties. Wetenschappelijke kennis uit de biologie speelt daarbij een grote rol in het analyseren het sociale gedrag van mensen dat problemen veroorzaakt.

Geschikt

We vroegen Patrick van Veen wat hij zou doen als hij een verpleeghuis zou runnen. Zou hij er überhaupt geschikt voor zijn? “Jazeker, heel goed zelfs.” Een dierentuin is volgens Van Veen niet heel anders dan een verpleeghuis. “In een dierentuin heb je de dierenverzorgers en de medewerkers die gasten ontvangen en ervoor zorgen dat het park er pico bello uitziet. Er is ook een derde kolom met medewerkers die personeelszaken en de inkoop regelen.”

Welzijn

Maar de dieren in de dierentuin krijgen volgens de bioloog meer aandacht dan cliënten een gemiddeld verpleeghuis. “Zorgmedewerkers vinden het vaak niet leuk om te horen, maar ik vind dat we het in een dierentuin beter doen dan in een gemiddeld verpleeghuis. In een dierentuin hebben we ontzettend strenge normen als het gaat over het welzijn van de dieren. Er wordt veel aandacht besteed aan voeding en er wordt veel meer onderzoek gedaan naar hoe we verveling bij apen tegen kunnen gaan dan hoe we kunnen voorkomen dat mensen in de zorg zich gaan vervelen. Verveling is een groot probleem in verpleeghuizen. Ik kan mij zo verwonderen over het minimale aanbod aan entertainment.”

Lees in de komende editie van Gastvrije Zorg hoe Patrick van Veen dat zou oplossen in zijn verpleeghuis.

Lees ook Idee van verpleeghuisdirecteur: schaf het verpleeghuis af

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels