nieuws

‘Mensen sterven maar één keer, laten we dat zo goed mogelijk doen’

Mens & Gedrag

Is de medische wereld in staat goed te zorgen voor mensen die niet meer beter worden, mensen die liever willen sterven? Volgens de Amerikaanse arts en auteur Atul Gawande faalt de geneeskunde op dit gebied.

‘Mensen sterven maar één keer, laten we dat zo goed mogelijk doen’

In een interview met Vrij Nederland zet Gawande – zoals hij dat ook doet in zijn nieuwe boek ‘Sterfelijk zijn’ – uiteen waar de hedendaagse zorg volgens hem tekortschiet. “We studeren medicijnen om helden te worden. We leren niet dat het grootste gedeelte van ons werk bestaat uit het accepteren dat je niet kan repareren wat niet te repareren valt. Zoals chronische, terminale ziektes en ouderdom.”

Emoties

Volgen de Amerikaanse chirurg is het belangrijk dat de zorgprofessional de behandeling op een gegeven moment los kan laten. “Het accepteren van de dood gaat gepaard met ontzettend ingewikkelde emoties. De vraag wordt dan wanneer je klaar bent om de behandelingen te stoppen. Er komt een moment waarop we geen mogelijkheden meer hebben. We kunnen dan alleen nog iets doen aan de pijn, comfort en goede palliatieve zorg bieden, en verder niets.”

Onvermogen

Maar de professor aan Harvard en kankerchirurg in het Brigham and Women’s Hospital in Boston en tevens auteur van drie internationale bestsellers, weet dat de geneeskunde niet zo in elkaar zit. “Behandelingen zijn vooral gericht op langer leven en veiligheid. Daarmee dringen we therapieën op aan mensen als gevolg van ons onvermogen om goede beslissingen te nemen. Hoop is geen goed medisch plan als je met patiënten praat over het einde. Het einde van het leven is geen falen. Mensen sterven maar één keer, laten we dat dan zo goed mogelijk doen.”

Tijd nemen

Wat ‘zo goed mogelijk’ precies inhoud, is volgens Gawande niet vast te stellen. “Er is niet een simpele standaardmanier hoe je mensen die ziek zijn door dit proces kan helpen, er is geen checklist. Er zijn wel een paar regels die je kunt volgen. Tijd nemen is er een van. Je probeert erachter te komen wat het belangrijkste voor ze is onder de omstandigheden, zodat je informatie en advies kunt geven over hoe ze de meeste kans hebben om dat te bereiken. Langer leven is niet de enige prioriteit, een goed leven is de grootste prioriteit. Hoe simpel het ook klinkt: vraag het, praat met patiënten! Wat zijn je prioriteiten? Waar ben je bang voor? Als er weinig tijd meer is, wat is dan het belangrijkste voor je?”

Bron: Vrij Nederland

Lees ook: Arts wil vaak geen euthanasie uitvoeren bij dementie

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels