nieuws

Nieuwe breicampagne voor eenzame ouderen van start

Mens & Gedrag

Het Nationaal Ouderenfonds is gek van breien. Logisch, want al dat insteken en doorhalen door vrijwilligers levert geld op waarmee de stichting activiteiten voor eenzame ouderen financiert. Dit najaar start een nieuw project waar iedereen aan deel kan nemen.

Nieuwe breicampagne voor eenzame ouderen van start

Het team achter het merk innocent, dat gezonde smoothies en sappen verkoopt, geeft in september het startschot voor de tiende editie van de Goedgemutste Breicampagne. Ieder jaar gaat het bedrijf op zoek naar vrijwilligers om mutsjes te breien die op de smoothieflesjes passen. Voor elke verkochte gemutste smoothie gaat er 20 cent naar het Nationaal Ouderenfonds, dat het geld gebruikt om activiteiten voor eenzame ouderen te organiseren. Vorig jaar zijn er meer dan honderdduizend mutsjes gebreid.

Pakketje

De actie loopt van 24 september tot eind februari. Vrijwilligers kunnen de zelfgebreide mutjes voor 1 december naar innocent opsturen. De beginnende breier kan een kijkje nemen op degoedgemutstebreicampagne.nl voor instructies. Wie geen wol en naalden in huis heeft, kunnen zich melden bij innocent en krijgen een pakketje toegestuurd van de online breiwinkel Wolplein, dat al tien jaar partner is van in dit project. Vanaf 1 februari staan de gemutste smoothies in Nederland de winkel.

De campagne, in 2003 begonnen in het Verenigd Koninkrijk, loopt ook in Frankrijk, Ierland, Zwitserland, Oostenrijk, België, Duitsland, Denemarken en Zweden. In Nederland heeft Goedgemutste Breicampagne tot nu toe 84 duizend euro opgeleverd. Alle deelnemende landen bij elkaar hebben tot nu toe 3,7 miljoen euro gedoneerd.

Eenzaam

In Nederland voelen meer dan een miljoen ouderen zich regelmatig eenzaam. Tweehonderdduizend van hen zijn zelfs extreem eenzaam en hebben minder dan één keer per maand een sociaal contact. Het Nationaal Ouderenfonds zet zich in voor deze mensen en organiseert activiteiten en gezellige uitjes om ze uit hun isolement te halen.

Lees ook: Zomer moeilijk seizoen voor eenzame ouderen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels