nieuws

Veel ouderen willen in bejaardenhuis wonen

Mens & Gedrag

Twintig procent van de ouderen willen het liefst wonen zoals in het oude verzorgingshuis. Die woonvorm wordt echter al twee jaar niet meer door de overheid vergoed omdat het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Veel ouderen willen in bejaardenhuis wonen

Dat blijkt uit onderzoek van kennisorganisatie Platform 31, brancheorganisatie van woningcorporaties Aedes en brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz, meldt de Volkskrant.

Gezelligheid

De ouderen die naar een verzorgingshuis oude stijl willen, zien vooral de voordelen van een 24-uursalarmknop en de gezelligheid. Het onderzoek bestond uit twaalf experimenten in voormalige verzorgingshuizen van Ter Apel tot Geleen waar bewoners apart betalen voor de huur en voor een zorg- en dienstenpakket.

Reuring

“Deze ouderen willen veiligheid, dat er hulp komt als ze vallen”, zegt adviseur Penny Senior van het Aedes-Actiz-kenniscentrum Wonen-Zorg in de Volkskrant. “En ze houden van de reuring van zo’n complex. De financiering van de verzorgingshuizen is afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat ook de behoefte van de ouderen eraan verdwenen is.”

Niet betaalbaar

Echter, de nieuwe combinaties van wonen en zorg die zorgorganisaties aanbieden, zijn niet betaalbaar voor ouderen met weinig koopkracht, zo blijkt ook uit het onderzoek. Dat terwijl het aantal ouderen dat de voorkeur heeft voor het oude verzorgingshuis de komende vijftien jaar zal doorgroeien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels