nieuws

Verwenzorgprijs voor veertig zorginstellingen

Mens & Gedrag

Bewoners en cliënten in de watten leggen, wie wil dat nu niet? Sommige zorgmedewerkers zijn zo goed in verwenzorg dat ze er een prijs voor hebben gewonnen.

Verwenzorgprijs voor veertig zorginstellingen

Savant Zorg-locatie De Lisse in het Brabantse Asten is een van de veertig instellingen in de psychiatrie, ouderen- en gehandicaptenzorg die van het CZ Fond zogenaamde verwenzorgdagen cadeau kregen. De CZ Verwenzorgprijsvraag is ieder jaar gekoppeld aan een specifiek thema in het teken van persoonlijke aandacht en verbetering van de kwaliteit van leven van chronisch zieken in de psychiatrie, ouderenzorg en verstandelijk gehandicaptenzorg. De veertig meest bijzondere ideeën voor verwenzorg worden beloond met een bedrag van maximaal achthonderd euro om het idee te verwezenlijken.

Dit jaar was het thema van de prijsvraag ‘licht in de zorg’. In de zorg wordt steeds kritischer gekeken naar licht, en wordt het regelmatig ingezet als instrument om patiënten of bewoners te helpen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat fel licht een heilzaam effect heeft op mensen met dementie.

Genieten

Het thema inspireerde Sanne Kanters en Sanne de Bruin, twee stagiaires welzijn van De Lisse, om een dinnershow te bedenken. “Naar aanleiding van de prijsvraag van het CZ kregen wij meteen een idee”, vertelt Sanne Kanters op de website van Savant Zorg. “Met als belangrijkste doel om onze bewoners te laten genieten, willen we een dinnershow organiseren met feestelijk licht en flitsend vuurwerk. We hebben voor deze activiteit gekozen omdat onze bewoners ontzettend kunnen genieten van muziek en lekker eten. Dat hebben we zelf ervaren bij het organiseren van de activiteiten in het afgelopen jaar.”

De Lisse haalt voor de dinnershow alles uit de kast, zegt Marlies Strik, belegeider welzijn. “Het wordt een spektakel compleet met vuurwerk bij het toetje. We gaan binnenkort aan de slag met de voorbereidingen, zodat de show in het najaar kan gaan plaatsvinden. Het belooft een gezellige en onbezorgde avond te worden met lekker eten en mooie optredens. Kortom; een feestje voor onze bewoners!”

Snoezelmiddag

Ook andere medewerkers van Savant Zorg hebben ideeën ingediend voor de prijsvraag. Zo heeft Jeanne Smits, begeleider welzijn op woonzorgcentrum Sonnehove in Someren, een idee ingediend voor een snoezelmiddag met boerderijdieren voor de bewoners van Sonnehove. Jeanne Smits: “Dit idee is helaas niet in de prijzen gevallen. Toch zal deze activiteit in het najaar worden opgepakt, maar dan met eigen middelen en voor een kleinere groep. Zo gaan we er voor de bewoners van de verpleegafdeling van Sonnehove een fantastische middag van maken!”

Meer weten over gastvrijheid bij Savant Zorg? Kom naar de workshopdag Gastvrijheidszorg in de Praktijk, waar Coen Schelfhorst, oprichter van OOKs Hospitality & Leisure, onder meer vertelt over een project bij Savant Zorg.

Aandacht

Elk jaar worden door het CZ Fonds veertig verwenzorgdagen cadeau gedaan aan chronisch en ongeneeslijk zieken in de psychiatrie, ouderen- en gehandicaptenzorg. Het uitgangspunt van verwenzorg is aandacht voor al het goede binnen de zorg en dat ook uitspreken en waarderen.

Jaarlijks nodigt het CZ Fonds ongeveer vijfhonderd zorginstellingen uit om een idee in te sturen voor verwenzorg voor hun cliënten. De CZ Verwenzorgprijsvraag is altijd gekoppeld aan een specifiek thema in het teken van persoonlijke aandacht en verbetering van de kwaliteit van leven van chronisch zieken in de psychiatrie, ouderenzorg en verstandelijk gehandicaptenzorg.

De veertig meest bijzondere ideeën voor verwenzorg worden beloond met een prijs van maximaal achthonderd euro voor veertig bijzondere verwenzorgdagen (acht per regio) in de volgende zorgkantoorregio’s: Zuidoost-Brabant, Zuid-Limburg, Zeeland, West-Brabant en Zuid-Hollandse eilanden. Inmiddels is de prijsvraag gesloten en zijn alle winnaars bekend.

Kijk voor meer informatie op Verwenzorg.nl.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels