nieuws

Hoelang is moeder al niet bij de tandarts geweest?

Mens & Gedrag

Slecht eten, onfrisse adem, minder sociaal contact en teruglopende gezondheid; stuk voor stuk mogelijke gevolgen voor ouderen met een slecht onderhouden gebit. Tandartsen schakelen nu de kinderen in om mondzorg bij ouderen onder de aandacht te brengen.

Hoelang is moeder al niet bij de tandarts geweest?

Om meer bewustzijn te creëren voor het belang van goede mondzorg – ook op latere leeftijd – heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) deze week een ansichtkaart voor patiënten verspreid onder al haar leden.

Het doel van de ansichtkaart is om bezoekers van een tandartspraktijk te prikkelen met de vraag: ‘Hoe lang is úw vader of moeder al niet bij de tandarts geweest?’ Minder dan zes op de tien mensen tussen de zeventig en tachtig, en minder dan 40 procent van de tachtigplussers zag in 2014 een tandarts. Die getallen moeten omhoog, vindt de KNMT.

Stimuleren

Op de kaart staat het lage aantal ouderen dat de tandarts bezoekt en wordt het belang ervan dat wel te blijven doen benadrukt. Ten slotte maakt de kaart duidelijk wat iedereen kan doen om ouderen te stimuleren hun gebit te laten controleren door simpelweg de ouders erop aan te spreken.

Beter eten

Op de kaart wordt ook het belang van een gezonde mond uitgelegd. Een fit gebit betekent immers beter kunnen eten, een frissere adem en een goede uitstraling. Maar ook de link tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid wordt aangestipt: ziekten in de mond kunnen samenhangen met of risicofactoren zijn voor aandoeningen elders in het lichaam. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten of (aspiratoire) longontsteking.

Kaart_Nat_Ouderendag_tandarts

 

 

 

 

 

 

Lees ook: Mondverzorging lastig voor ouderen

Kwetsbare ouderen

De kaartenactie maakt onderdeel uit van een waaier aan acties die de KNMT, veelal samen met andere organisaties in de mondzorg, onderneemt om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen in Nederland te verbeteren. Zo start binnenkort ook een project om de samenwerking tussen tandartsen en huisartsen te verbeteren, en loopt er een onderzoek naar hoe tandartspraktijken het best ouderen ‘in beeld’ kunnen houden.

Op vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag, houden veel tandartspraktijken ‘open huis’ voor oudere patiënten. Ze organiseren die dag allerhande activiteiten speciaal gericht op 65-plussers.

Op de mondzorgvoorlichtingswebsite Allesoverhetgebit.nl verschijnt binnenkort een overzicht van deelnemende praktijkenen.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels