nieuws

Nederlanders bezorgd over ouderenopvang

Mens & Gedrag

Wanneer je niet meer voor jezelf kunt zorgen, rijst de vraag waar je dan naartoe moet, óf je wel ergens naartoe moet. Verzekeraar Interpolis en Mezzo, de landelijke vereniging van mantelzorgers, wilden weleens weten hoe Nederlanders over dit vraagstuk nadenken. 

Nederlanders bezorgd over ouderenopvang

Bijna 80 procent van de Nederlanders is bezorgd over de opvang van ouderen, zowel nu als in de toekomst. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft er nog niet over nagedacht wat er allemaal moet gebeuren als zij op latere leeftijd niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder duizend mensen, onder wie ruim driehonderd mantelzorgers, uitgevoerd in opdracht van Interpolis en Mezzo.

Van de ondervraagden zegt 79 procent bang te zijn dat de kwaliteit van de ouderenzorg achteruit zal gaan, nu er meer een beroep wordt gedaan op zorg uit familie- of vriendenkring.

Thuis blijven wonen

Ruim de helft (55 procent) van de 65-plussers wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ‘koste wat het kost’, aldus het onderzoek. Hun kinderen lijken het daarmee eens te zijn. 68 procent is bereid de eigen woning of die van hun ouders te verbouwen zodat ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Oude dag

Directeur Arné van den Boom van Interpolis vindt het belangrijk dat mensen al vroeg nadenken over hun oude dag. “Hoe voorkom je dat kwetsbare ouderen het huis uit moeten waar ze hun hele leven hebben gewoond, omdat er niemand in de buurt is om ze te helpen als er iets gebeurt?”

Werk en zorg

Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk wijst vooral op concrete zaken die geregeld moeten worden. Het moet bijvoorbeeld eenvoudiger worden om werk en zorg te combineren. Ook moet bijvoorbeeld dagopvang beter toegankelijk worden en moeten ouderen en mantelzorgers minder gehinderd worden door regels.

Lees ook: Weinig vertrouwen in de toekomst van de zorg

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels