nieuws

Thuisgevoel is lastig verhaal in de psychiatrie

Mens & Gedrag

Het ‘thuisgevoel’ is een term die vaak wordt uitgesproken als het gaat over gastvrijheid in de zorg. Maar in de psychiatrie kan er vaak geen sprake zijn van een thuisgevoel, zegt Yvonne Nieland van Zon & Schild in Amersfoort.

Thuisgevoel is lastig verhaal in de psychiatrie

“In de psychiatrie werkt gastvrijheid niet altijd hetzelfde als thuis, in een restaurant of in andere zorginstellingen”, zegt Yvonne Nieland, hoofd hotel services bij Zon & Schild. “We hebben heel goed nagedacht over de vorm waarin we gastvrijheid moeten gieten. Een weloverwogen beleid is het resultaat.”

Veiligheid

Nieland geeft een voorbeeld van de afwegingen die een GGZ-instelling maakt. “Bepaalde patiënten kunnen niet pakken waar ze zin in hebben. Is het gastvrij om mensen afgepast eten te geven? We hebben daar goed over nagedacht en besloten dat we voor bepaalde patiënten grenzen moeten trekken. We moeten een afweging maken tussen gastvrijheid en gezondheid en veiligheid.”

Andere verwachtingen

Nieland is tevreden over het aanbod aan eten en drinken van Zon & Schild. Ook de presentatie is goed verzorgd, zegt ze. “Toch zal een buitenstaander misschien andere verwachtingen hebben. Je ziet niet overal cliënten gezellig met elkaar aan tafel eten. Als ik wel eens op een afdeling mee-eet, is iedereen al klaar met eten als ik nog maar net de soep op heb.”

Lees meer over gastvrijheid bij Zon & Schild in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die vrijdag verschijnt.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels