nieuws

Vooral oudere mannen voelen zich eenzaam

Mens & Gedrag

Bijna een half miljoen mensen in Nederland (zo’n 4 procent van de bevolking) voelen zich eenzaam. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht wat het verschil is tussen mannen en vrouwen.  

Vooral oudere mannen voelen zich eenzaam

Een groot gedeelte van de mensen dat zich eenzaam voelt, bestaat uit mannen die ouder zijn dan 75 jaar. Ongeveer een op de acht mannen (12 procent) boven die leeftijd zegt zich eenzaam te voelen, zo meldt het CBS. Bij de vrouwen boven de 75 jaar is dat 5 procent. Het gaat alleen om ouderen die zelfstandig wonen. Ouderen die in een instelling of tehuis zitten, zijn niet ondervraagd.

Vriendengroep

Vrouwen zeggen vaker dan mannen dat ze deel uitmaken van een vriendengroep, en ook dat ze iemand hebben bij wie ze terechtkunnen als dat nodig is. Mannen zeggen vaker dan vrouwen dat hun sociale contacten oppervlakkig zijn.

Verschil

Gezondheid speelt ook een rol bij gevoelens van eenzaamheid. Mensen die vinden dat ze een slechte gezondheid hebben, zeggen vaker dat ze eenzaam zijn dan mensen die hun gezondheid als goed bestempelen. Dat verschil is behoorlijk groot: 17 om 2 procent.

Uit het onderzoek van het CBS komt ook naar voren dat het qua gevoelens van eenzaamheid niet uitmaakt of iemand in een stad woont of in een dorp.

Lees ook: ‘Laat ouderen in hun isolement’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels