nieuws

Zorgprofessionals aan de slag tegen eenzaamheid

Mens & Gedrag

Eenzaamheid in de zorg is een onderschat probleem, zeggen de initiatiefnemers van een nieuwe campagne. Maar liefst dertien organisaties zijn betrokken bij dit project, dat de aanpak van eenzaamheid in de zorg moet intensiveren.

Zorgprofessionals aan de slag tegen eenzaamheid

Zorg tegen eenzaamheid, de nieuwe campagne om professionals alert te maken op en actie te ondernemen tegen eenzaamheid bij GGZ-cliënten, ouderen en gehandicapten, is een initiatief van dertien organisaties in en betrokken bij de zorg. De partners willen een bijdrage leveren aan het voorkomen of verminderen van eenzaamheid bij cliënten in de langdurige zorg.

Actiekaart

De betrokken organisaties verspreiden de inhoud om zoveel mogelijk zorgprofessionals te bereiken. Ter ondersteuning is een actiekaart ontwikkeld die medewerkers in de zorg en het sociaal werk oproept om de site te bezoeken.

Onderschat

Staatssecretaris Van Rijn presenteerde op 16 juli 2014 het actieplan ‘Intensiveren en verankeren aanpak eenzaamheid’ en legde daarmee de basis voor Zorg tegen eenzaamheid. Een quickscan toonde aan dat eenzaamheid bij cliënten in de langdurige zorg een onderschat probleem is. 50 procent van de ouderen, 55 procent van de gehandicapten en 77 procent van de mensen met psychische problemen voelt zich eenzaam.

Instrumenten

Gemeten over de gehele bevolking kampt 38 procent met dit probleem. Tegelijkertijd blijken er veel instrumenten en ervaringen te zijn om eenzaamheid tegen te gaan. Daarom brengt de campagne de mogelijkheden onder de aandacht om in de eigen beroepspraktijk meer aan het voorkomen of verminderen van eenzaamheid bij cliënten en bewoners te doen.

Lees ook: Vooral oudere mannen voelen zich eenzaam

Dertien partners

De campagne is ontwikkeld en wordt gesteund door: Actiz, Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners voor Mensen met een Beperking, Coalitie Erbij – de nationale coalitie tegen eenzaamheid, GGZ Nederland, de Landelijke Vereniging van Psychosociaal Werkenden, MOgroep, Movisie, de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers, Trimbos-instituut, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, Vilans en Kennisplein Zorgvoorbeter.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels