nieuws

Buddy voor patiënten met slokdarmkanker in UMC Utrecht

Mens & Gedrag

Patiënten met slokdarmkanker moeten een lang en vaak onzeker behandelingstraject doorlopen. Om ze bij te staan, kunnen ze in het UMC Utrecht in contact komen met een buddy, die steun en bemoediging biedt.

Buddy voor patiënten met slokdarmkanker in UMC Utrecht

Sinds begin dit jaar kunnen patiënten met slokdarmkanker in het UMC Utrecht gekoppeld worden aan een buddy, nog voor de behandeling of operatie. De buddies zijn oud-patiënten van het ziekenhuis en hebben allemaal zelf slokdarmkanker gehad. Daarom worden ze als ervaringsdeskundige gezien.

Behoefte aan informatie

Als de ziekte kanker zich manifesteert, dient zich grote onzekerheid aan bij patiënt en naaste. Zij hebben veel behoefte aan informatie. De behandeling van slokdarmkanker is daarnaast vaak een intensief en lang traject. Ervaringsverhalen bieden dan steun en bemoediging, zo zegt het UMC Utrecht. De buddies hebben het hele behandeltraject in het UMC Utrecht al achter de rug en weten waar ze over praten. Ze zijn getraind om een patiënt bij te kunnen staan met bijvoorbeeld een luisterend oor of het geven van praktische tips en trucs bij het ondergaan van of leven na een behandeling.

Mentor

Op dit moment zijn er acht buddy’s getraind. In samenwerking met SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal) is er een scholingsdag georganiseerd . Hierin kwamen onderwerpen als omgaan met ziekte en de rol van de buddy zelf aan de orde. Onderling hebben de buddies afgesproken dat zij een mentor krijgen waar ze met vragen en onduidelijkheden terechtkunnen. Deze mentor is een medewerker van SPKS.

Steun

Op basis van een persoonlijk profiel kunnen patiënten zelf een keuze maken voor een bepaalde buddy. Er zijn op dit moment drie patiënten gekoppeld aan een buddy. De reacties zijn volgens het ziekenhuis zeer positief. “Het is een enorme steun om te praten met iemand die dit al heeft doorstaan. Het leek mij zo’n eindeloos verhaal. Het is dan zo moeilijk om altijd maar weer de moed erin te houden. Als je ziet waar je naartoe werkt, dan geeft dat vertrouwen en energie, aldus een van de patiënten.”

Het buddy-project is een initiatief van patiëntenorganisatie SPKS en het UMC Utrecht in samenwerking met het St. Antonius ziekenhuis .

Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezel in de slokdarm. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 2350 mensen slokdarmkanker. Het merendeel is dan ouder dan vijftig jaar. Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Lees ook: LUMC opent ‘chillroom’ voor jongeren met kanker

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels