nieuws

‘Iedereen moet dezelfde visie op ondervoeding hebben’

Mens & Gedrag

Bij het voorkomen en behandelen van ondervoeding gaat het niet enkel om het aanbieden van de juiste maaltijden, maar ook om duidelijke communicatie tussen de verschillende betrokken partijen.

‘Iedereen moet dezelfde visie op ondervoeding hebben’

Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de studiedag Ondervoede patiënten op 7 januari, georganiseerd door Medilex.

Onwetendheid

“Er is meer bewustzijn over het risico op ondervoeding nodig”, aldus Eefje Huizer, diëtist in het Alrijne ziekenhuis. Ook onwetendheid over de behandeling kan mensen tegenhouden om hulp te accepteren. Zo zegt Huizer dat mensen vaak bang zijn voor sondevoeding. Zelf heeft ze standaard een stukje sonde bij zich zodat mensen het kunnen zien en voelen. “Je kan al veel angst wegnemen door het mensen van tevoren goed uit te leggen.”

Kennis overbrengen op patiënt

Joke Huitinck, programmamanager Voeding, Sport en Bewegen bij Ziekenhuis Gelderse Vallei, sprak onder andere over de taak van de verpleegkundigen om te blijven leren en deze kennis over te brengen op de patiënt. “Je moet vertellen waarom iemand veel eiwitten moet eten, waarom diegene moet blijven bewegen.”

Verwachtingen bijstellen

Paulien Voogt, verpleegkundig specialist voedingszorg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, sprak over omgaan met oncologische patiënten met ondervoeding. Ze benadrukte het belang om de verwachtingen rond de rol van voeding bij te stellen wanneer deze alleen de kwaliteit van leven ondersteunt. Hier gaat het om de verwachtingen van zowel het zorgpersoneel als de mantelzorgers. “Het is belangrijk dat iedereen dezelfde visie heeft.”

Gastvrije Zorg organiseert op 24 mei het Symposium Focus op Ondervoeding. Kijk hier voor meer informatie. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels