nieuws

Nepdokter op deze foto geeft het slechte voorbeeld

Mens & Gedrag

Op de website van Gastvrije Zorg maken we ons er soms ook schuldig aan: stockfoto’s van artsen. Deze nepdoktoren geven echter een slecht voorbeeld.

Nepdokter op deze foto geeft het slechte voorbeeld

Dat zeggen onderzoekers verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het gebruik van deze foto’s zou niet goed zijn voor het imago van de artsen en schept bovendien een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. “Het is goed erop te wijzen dat zorgverleners kunnen worden beïnvloed door foto’s met een slecht voorbeeld”, aldus de onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Lange mouwen

Achthonderd foto’s van verschillende fotobureaus waarop een patiënt wordt afgebeeld met een arts zijn onder de loep genomen. Van deze foto’s bevat 89 procent een of meer onjuistheden. De nepartsen lappen echte ziekenhuisregels aan hun laars door het dragen van lange mouwen (85 procent), een open doktersjas (32 procent) of een horloge (9 procent). Op 28 procent van de foto’s van verpleegkundigen staat iets wat niet klopt, zoals zorgmedewerker die sieraden draagt.

Verantwoordelijkheid

De onderzoekers pleiten ervoor om de productie, selectie en vertoning van de foto’s van fotobureaus te verbeteren. “Zolang stockfoto’s niet zijn bijgewerkt en de huidige voorschriften niet weerspiegelen, moeten ze niet worden gebruikt in het ziekenhuis of elders in de zorg”, schrijven de auteurs. “De media dienen te weten dat ook zij een verantwoordelijkheid dragen.”

Bronnen: RTL Nieuws en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels