nieuws

Nog 8 dagen tot Focus op Kleinschalig wonen

Mens & Gedrag

Nog 8 dagen en dan start het symposium Focus op Kleinschalig wonen in Vianen. Op deze dag staat belevingsgerichte zorg, eten & drinken en de organisatie van kleinschalig wonen centraal. Schrijf u nu nog in.

Nog 8 dagen tot Focus op Kleinschalig wonen

Aan kleinschalig wonen worden voordelen toegekend die inspelen op kwaliteit van leven, maar de praktijk is vaak anders dan de theorie. De manier van uitvoer is direct van invloed op het resultaat. Tijdens de Focus op Kleinschalig wonen in Vianen gaat u in op knelpunten, krijgt u inzichten en oplossingen aangereikt om de kwaliteit van kleinschalige zorg te verbeteren. Een greep uit de sessies.

Kwaliteit van leven in woonvormen

Gerke de Boer is betrokken geweest bij het opstarten van meer dan 200 kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie, al dan niet in grootschalig verband. Op basis van zijn bevindingen deelt De Boer ontwikkelingen met betrekking tot kwaliteit van leven in woonvormen en bespreekt hij wat het verschil is tussen ergens wonen met dementie en ergens verpleegd worden met dementie.

Spreker: Gerke de Boer, leraar verpleegkunde en auteur van vijf boeken rond dementie en zorg

Kritische factoren voor zelforganisatie in de zorg

Met het programma In voor zorg! hebben de afgelopen 7 jaar meer dan 100 organisaties verandertrajecten rond zelforganisatie en zelfsturing doorlopen. Diana Kole neemt deelnemers mee in de opgedane ervaringen en inzichten van deze organisaties. Waar lopen ze tegenaan? Wat zijn succesfactoren voor een goede implementatie en uitvoering? En wanneer moet je vooral niet tot zelforganisatie overgaan?

Spreker: Diana Kole, kennismanager In voor Zorg! en Waardigheid en trots

Vakkennis rond de maaltijd

Met de overstap van grootschalige naar kleinschalige zorg kan er veel voedings- en kookkennis verloren gaan. Ook de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers bij de maaltijd leidt tot vraagstukken en risico’s. In deze workshop krijgen deelnemers praktische handvatten voor lekkere, gezonde en veilige maaltijden in woonvormen.

Spreker: Hugo van Waarde, verplegingswetenschapper, adviseur en trainer in de zorg voor mensen met dementie

Belevingsgerichte zorg wetenschappelijk onderbouwd

Met het vernieuwingsprogramma ‘Thuis bij Evean’ zet Evean in op vraaggestuurde dienstverlening waarin welzijn en welbevinden voor de cliënt de hoofddoelstellingen zijn. Via een wetenschappelijk onderbouwd pilotonderzoek is het effect van belevingsgerichte interventies op de mate van onrust van PG-bewoners geëvalueerd. De pilot wordt voortgezet bij Evean de Rietvelden, een kleinschalige woonvorm waar eveneens grote stappen worden gemaakt rond belevingsgerichte zorg.

Spreker: Saskia Osinga-Joosse, hospitality manager Evean de Rietvelden

> Lees het hele programma of schrijf in

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels