nieuws

‘Lenige’ methodiek voor persoonsgerichte zorg

Mens & Gedrag

Vilans heeft een ‘lenige’ methodiek ontwikkeld om zorg meer persoonsgericht te maken. Het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en de vraag ‘Wat heb jij nodig om je goed en gelukkig te voelen?’ zijn hierbij het vertrekpunt.

‘Lenige’ methodiek voor persoonsgerichte zorg
Bron: Geef om Zorg/ ANP PHOTO PERSSUPPORT

Vilans ontwikkelde deze methodiek in samenwerking met diverse proeftuinen. Bij persoonsgerichte zorg is er altijd aandacht voor iemands persoonlijke wensen en voorkeuren. Maar dit werkt pas in de beleving van de cliënt als iedereen in de organisatie de werkwijze uitdraagt. Beginnen met persoonsgerichte zorg, betekent een werkelijke cultuuromslag in de organisatie.

Huis van persoonsgerichte zorg

De kern van de methode is het ‘Huis van persoonsgerichte zorg’. Dit is een model om persoonsgerichte zorg systematisch en systemisch op te zetten. “Het principe: werken aan meer persoonsgerichte zorg is een verandering die op alle fronten tegelijk plaatsvindt en niet alleen bij zorgverleners. Zo ontstaat een stevig huis met een solide basis. Alle interventies, instrumenten en hulpmiddelen die we ontwikkeld hebben in de proeftuinen, zijn terug te voeren op de principes van het Huis”, aldus de publicatie. Kortom, het model biedt aanknopingspunten om persoonsgerichte zorg in alle onderdelen van de organisatie door te voeren.

Probeer uit, leer en stel bij

In de proeftuinen bleken onderstaande uitgangspunten succesvol te zijn:

  • Benut de deskundigheid van de cliënt
  • Denk en doe zoveel mogelijk samen
  • Wees creatief en verzin nieuwe, aansprekende werkwijzen
  • Probeer uit, leer en stel bij
  • Gebruik het Huis van persoonsgerichte zorg als leidraad

De inzichten zijn te borgen in een werkproces die ieder kan invullen op een eigen manier. Zo zijn de vijf stappen achter elkaar te volgen of in een eigen gekozen volgorde: ‘voordat je begint’, ‘maak een plan, ‘begin en probeer uit’, ‘leer en verbeter’ en ‘zorg dat het werkt’.

> Lees meer over mens & gedrag
> Lees ook Kleinschalig wonen: hoe zorg je voor kwaliteit van leven?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels