nieuws

Het leven in het verpleeghuis beschreven door de bewoners zelf

Mens & Gedrag

Veelal horen we de negatieve verhalen over verpleeghuizen. Freya Angenent en Lauke Bisschops, specialisten ouderengeneeskunde in opleiding, willen laten zien wat er in het verpleeghuis allemaal goed gaat en laten bewoners aan het woord.

Het leven in het verpleeghuis beschreven door de bewoners zelf

Bewoners geven de kwaliteit van hun leven in het verpleeghuis gemiddeld een 7.6. Dat cijfer is vergelijkbaar met de waardering die de algehele Nederlandse bevolking zichzelf geeft. Verbazingwekkend? ‘Nee’ zeggen de bewoners zelf. Ze vertellen bijvoorbeeld dat ze in het verpleeghuis minder eenzaam zijn;  Leo de Jongh (71); ‘’Het deed me vooral goed onder de mensen te zijn’’. In Het verpleeghuis is het einde! wordt mét de bewoners gepraat in plaats van over hen. Dit boek geeft met haar 40 portretten een frisse kijk op het verpleeghuis en haar bewoners.
Naast de vele positieve verhalen gingen de samenstellers ook in op verbeterpunten die de bewoners aandragen. Persoonlijke aandacht van de mensen die voor hen zorgen, en vaak het gebrek aan tijd hiervoor, blijkt belangrijk. De bewoners pleiten voor meer tijd en voor meer knuffels!

Kwetsbare ouderen in verpleeghuizen

Ook de artsen benadrukken dat zij meer ruimte zouden willen om aandacht aan de bewoners te kunnen geven. Zij denken hierbij aan de gewenste knuffel maar vanuit hun professie ook aan de medische zorg die deze mensen nodig hebben. Meer hoger geschoold personeel is noodzakelijk omdat de zorgvraag van mensen die in het verpleeghuis wonen, ingewikkeld is.

Hugo Borst en Carin Gaemers schrijven het voorwoord voor dit boek. Omdat het doel van beide partijen dezelfde is; ons sterk maken voor de zorg van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. ‘Het verpleeghuis is het einde!’ is een must voor iedereen die met het verpleeghuis te maken heeft of nieuwsgierig is naar wie er wonen en werken. Een boek vol mooie mensen en positieve praktijkverhalen. Het einde! met een uitroepteken.

In de week van het respect zal op 9 oktober tijdens het congres ‘Cliëntenraden: Werk in uitvoering!’ het boek worden gelanceerd.


Sessie Radicale vernieuwing met regelarme zorg

In het project ‘Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg’ organiseren vier instellingen de zorg radicaal vanuit de relatie tussen mensen die zorg nodig hebben, hun familie en zorgverleners. Wat voor hen van waarde is, vormt het uitgangspunt. Belemmerende en overbodige regels worden opgeruimd zodat zorgprofessionals meer tijd en aandacht kunnen besteden aan mensen. Een jaar na de start deelt LOC-coördinator Joep Bartholomeüs resultaten van dit project en hoe ook uw organisatie de zorg anders kan organiseren. Bekijk programma of schrijf in


Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels