nieuws

Museumbezoek goed voor mensen met dementie

Mens & Gedrag

Een museumbezoek lijkt mensen met dementie goed te doen. Vaak levert een dergelijk uitstapje ook een beter contact op met dierbaren die als mantelzorger fungeren. Dat komt naar voren uit onderzoek door het VU medisch centrum (VUmc) naar aanleiding van het programma Onvergetelijk, waaraan momenteel twaalf musea in Nederland meewerken.

Museumbezoek goed voor mensen met dementie

In 2013 startten het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven met het speciale museumprogramma bestaande uit interactieve rondleidingen en workshops voor mensen met dementie en hun dierbaren. Onvergetelijk is geïnspireerd op het Meet me at MoMa-project van het Museum of Modern Art in New York, waar het al jaren succesvol is.

Impact museumbezoek

Het VUmc onderzocht de impact van een museumbezoek op 117 demente deelnemers en 128 begeleiders. De onderzoekers, die onder leiding stonden van hoogleraar Rose-Marie Dröes, constateerden dat de stemming van alle deelnemers gemiddeld genomen duidelijk was verbeterd na het bezoek. Het cijfer dat ze gaven ging op een vijfpuntsschaal van een 4 naar een 5. Vooral de sociale interactie tijdens Onvergetelijk wordt door de deelnemers gewaardeerd, evenals de betrokkenheid en vriendelijkheid van de rondleiders en vrijwilligers die het programma uitvoeren.

Mantelzorgers blijken ook van de reacties van hun naasten met dementie te genieten, bijvoorbeeld van hun enthousiasme, spontaniteit en hun interactie met de andere deelnemers. Een deel van de mantelzorgers (40%) kreeg tijdens het programma een ander soort contact met hun naaste: ‘Door over de kunstwerken te praten, kregen wij zicht op de emoties van mijn moeder. Dat lukt in het dagelijks leven minder goed.’

> Meer praktijkvoorbeelden lezen? Lees ook belevingsgerichte zorg in de praktijk: de voorbeelden

Ook op de betrokken museummedewerkers heeft het programma effect gehad. De getrainde rondleiders en vrijwilligers hadden een paar maanden na de start van het programma een positiever beeld over mensen met dementie. Ze hadden meer kennis over dementie, zagen mensen met dementie meer als individu en bleken optimistischer over de mogelijkheden en toekomst van mensen met dementie. Zelfs bij museummedewerkers die niet aan de training deelnamen maar alleen van de komst van het programma op de hoogte werden gebracht, bleek de kijk op dementie positiever, zij het in mindere mate dan bij de getrainde medewerkers.

Wereld Alzheimer Dag

Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, wordt in het Stedelijk Museum Amsterdam de publicatie Onvergetelijk – Kunst en cultuur toegankelijk maken voor mensen met dementie en hun dierbaren gepresenteerd. Op die dag kunnen mensen met dementie en mantelzorgers gratis deelnemen aan een museumrondleiding bij de musea die Onvergetelijk aanbieden.


TIP: Tijdens Focus op Kleinschalig Wonen staat onder meer belevingsgerichte zorg centraal. Lees er meer over in Belevingsgerichte zorg centraal op Focus op Kleinschalig Wonen 

> Lees ook Belevingsgerichte zorg: tips en voorbeelden uit de praktijk

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels