video

Regionale aanpak schoolt 68.000 zorgmedewerkers

Mens & Gedrag

68.000 zorgmedewerkers zijn met Regionale Sectorplannen Zorg voorbereid op de veranderingen en ontwikkelingen in de zorg, meldt RegioPlus. Ook zijn er medewerkers opgeleid naar een hoger niveau, bijvoorbeeld van mbo- naar hbo-niveau.

Regionale aanpak schoolt 68.000 zorgmedewerkers

De organisatie heeft de cijfers gepresenteerd aan demissionair staatssecretaris Van Rijn (VWS). Sinds 2014 zijn achttien Regionale Sectorplannen Zorg uitgevoerd. In een periode van ruim twee jaar zijn 68.000 scholingstrajecten gevolgd. Met de uitvoering van deze sectorplannen is een bedrag gemoeid van totaal 278 miljoen euro. 65,8 miljoen euro hiervan kwam van het ministerie van SZW. De werkgevers in de zorg investeerden zelf 212,2 miljoen euro.

Zorgmedewerkers bereiden zich voor op veranderingen in de zorg

Tijdens de trajecten leerden zorgmedewerkers om te gaan met de veranderingen en ontwikkelingen in de zorg, zoals de wijkgerichte aanpak, het werken in zelfsturende teams, de focus op versterking van de eigen regie en zelfredzaamheid door patiënten/cliënten en de inzet van ICT en domotica.

Uitvoeringskosten laag, kwaliteit hoog

Regionale Sectorplannen Zorg werkt regionaal en samen met werknemersorganisaties zoals CNV, in combinatie met de landelijke organisatie, controle en verantwoording. Hierdoor zijn de uitvoeringskosten relatief laag en de kwaliteit hoog. Ook is er ruimte voor een regionale invulling voor het type scholing, aantallen en opleidingsniveau.

‘Zorgmedewerkers drijvende kracht achter zorgstelsel’

Waar tot voor kort nog sprake was van personeelsoverschotten, ontstaan nu personeelstekorten. Jelle Boonstra, directeur RegioPlus: “We zijn er nog niet. We moeten blijven investeren in de kennis en kunde van medewerkers in de zorg. Zij zijn de drijvende kracht achter ons zorgstelsel. Ook de instroom van nieuw zorgpersoneel is hard nodig. Onze regionale aanpak en samenwerking met onderwijs en overheid zijn hierin onmisbaar.”

> Lees meer berichten over opleiding

Video

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels