artikel

‘Relaties met robots worden belangrijk’

Services

“In de zorg moeten we het hebben van relaties. Robots zullen daarin steeds belangrijker worden”, stelt Richard van Hooijdonk op het Mobile Healthcare congres.

‘Relaties met robots worden belangrijk’

“Vroeger kwamen we zelfs voor onze tamagotchi (een virtueel huisdier) uit ons bed”, reageert Van Hooijdonk. “De robots worden alleen maar mooier en zelfs zo geavanceerd dat we ze straks nauwelijks van mensen kunnen onderscheiden”, aldus de trendwatcher.

De zorg is op dit moment inefficiënt en wordt te duur om in stand te houden. Toch ziet de trendwatcher de toekomst van de zorg rooskleurig in, als alles wat de nieuwste technologie te bieden heeft ten volle wordt benut.

Zorg verplaatst zich naar thuis

Naast dat robots steeds belangrijker zullen worden, zal de zorg ook worden verplaatst van het ziekenhuis naar thuis. Zo zullen dure ziekenhuisbezoeken worden vervangen door technologie in thuis, denkt Van Hooijdonk. Als voorbeeld van de mogelijkheden noemt de trendwatcher de elektronische pil. Als je deze pil inneemt, wordt met kleine sensoren gemeten of we ziek zijn.

“Zorgverzekeraars gaan over tien jaar gewoon verplicht stellen dat je alles laat meten”, voorspelt de trendwatcher. En daar hoef je dus niet voor naar het ziekenhuis.

Verandering is constant

Tot verandering kom je niet zomaar, realiseert Van Hooijdonk zich. “We moeten mensen de ruimte geven om briljant te zijn. Iedere leidinggevende zou zich moeten schamen als hij niet iemand van zo’n 25 jaar oud naast zich heeft”, stelt de trendwatcher.

Zijn advies luidt: “Bouw in de organisatie kleine, nieuwe startups die zich op de toekomst richten. Want de enige zekerheid die je hebt is dat verandering constant is.” (Bron: Zorginstellingen)

> Lees ook Langer zelfstandig thuiswonen? On(t)roerend goed!

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels