artikel

Maaltijdvoorziening uitbesteden of niet?

Services

De zorgmarkt verandert. Instellingen schakelen van grootschalig naar kleinschalig en daardoor is een eigen centrale keuken niet meer vanzelfsprekend. Maar wat zijn de alternatieven als de keuken gesloten wordt?

Maaltijdvoorziening uitbesteden of niet?

Door deze ontwikkelingen staan veel zorginstellingen voor de vraag of zij zelf de maaltijd moeten bereiden. De maaltijdvoorziening uitbesteden geeft ruimte voor de core business én voor belangrijke factoren rondom de maaltijd zoals beleving, bejegening, een sfeervolle inrichting en een mooie presentatie.

Samen_eten

1. Kleinschalig wonen: zelf koken of kant-en-klaar inkopen 

Hoe maak je de afweging om zelf te koken of de maaltijden kant-en-klaar inkopen? Het begint met een visie. Wat wil je als zorginstelling, waar sta je voor? Vaak is het idee bij kleinschalig wonen dat je het leven zoals mensen gewend waren zo veel mogelijk voortzet. Daarbij hoort dan ook het koken. Maar in de praktijk blijkt dat dit tegenvalt, omdat de tijd en vaak ook expertise ontbreekt.

Maaltijden inkopen is dus een optie. Welke voordelen heeft dat? Er is minder werkdruk voor medewerkers, je bent verzekerd van een kwaliteitsmaaltijd en je houdt tijd over voor de entourage en de ambiance. Daarnaast kan er natuurlijk wel af en toe samen gekookt worden.

Chefkok_Ruud

2. Met diverse componenten maaltijden serveren

Een restaurant is een mooie extra service die je de bewoners en gasten kunt bieden. Het is meestal niet reëel om te verwachten dat er winst mee te behalen is, maar het is een prima uithangbord om de binding met de omgeving te vergroten.

Qua aanbod is de trend om een beperkt aantal menu’s te serveren. Zoals een dagmenu met een paar alternatieven. Wat is handig om zelf te bereiden en wat koop je in? Sommige componenten zijn prima geschikt om zelf te bereiden, zoals aardappels: koken gaat sneller dan regenereren. Zorg voor handige en multifunctionele apparatuur.

Opwarmen

3. Maaltijd aan huis: maaltijdvoorziening uitbesteden

Marktwerking in de zorg is steeds belangrijker. Ook als zorginstelling moet je je onderscheiden. Een extramurale maaltijdvoorziening geeft naamsbekendheid, het is een vooruitgeschoven post om mensen die zelfstandig wonen aan je te binden. Ook extra diensten zoals een boodschappenservice zorgt voor klantbinding.

Kijk wat past in de organisatie of je de maaltijdvoorziening moet uitbesteden of niet. Het is een optie om het volledig uit handen te geven of juist nog zelf zaken op te pakken zoals de klantenservice of facturatie, of een deel van de bezorging. Het hangt ook samen met het kostenplaatje.

> Lees alle alternatieven in de whitepaper ‘Samenwerken voor een optimale maaltijdvoorziening

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels