blog

Gerard Dessing: Robot

Services

“Alsof ze met een drilboor bezig waren. Ik voelde het door mijn hele lijf trillen. Het luistert heel nauw waar de elektrode wordt aangebracht en daarom moet je bij kennis blijven om de neurochirurg als het ware bij te sturen.”

Gerard Dessing: Robot

Met deze woorden beschrijft een 57-jarige Parkinson-patiënt in de Volkskrant hoe ze het inbrengen van een elektrode (ter grootte van een lucifer!) heeft ervaren. De vrouw leeft nu met een zogenoemde breinstimulator, een apparaatje dat stroompulsen naar de elektrode in haar hoofd stuurt, waardoor de motorische symptomen van de ziekte worden verminderd.

Superblij

Haar ervaring maakte deel uit van een mooi krantenartikel over mensen die door de inzet van moderne techniek beter kunnen functioneren. Kunstorganen, robotledematen, camera-ogen, microfoonoren, een draagbare alvleesklier, het kan allemaal. Het gaat niet altijd om enorme veranderingen, maar toch.
Iemand die nagenoeg blind was, kan – voorzien van een speciale bril en een geïmplanteerde retina-chip – toch weer zien. Niet haarscherp, maar hij is, zoals hij zelf zegt, van ‘blind’ naar ‘slechtziend’ gegaan, iets waar hij superblij mee is. De inzet van deze baanbrekende technologieën zorgen ervoor dat de kwaliteit van leven voor deze mensen met sprongen vooruit is gegaan.

Robot

Ook in zorginstellingen maakt moderne techniek het leven van bewoners en het werk van verzorgenden beter en aangenamer. De huidige discussie over ouderen die langer thuis moeten blijven wonen, wordt ook vaak gekoppeld aan de inzet van techniek.
Zo wordt aan de TU Delft volop geëxperimenteerd met Lea, een robot bedoeld om ouderen thuis te ondersteunen met bijvoorbeeld het in en uit bed gaan, met het verplaatsen van voorwerpen in de woning en met in de gaten houden van ouderen met beginnende dementie, door ze te volgen en hun bewegingen te monitoren. Als iemand valt en de robot merkt dat die persoon niet meer overeind kan komen, schakelt hij automatisch hulp in.

Lees ook: ‘Sociale robot houdt oudere mensen zelfstandig en actief’

Verhaal

Hoe mooi en goedbedoeld deze ontwikkelingen ook zijn, laten we wel met beide benen op de grond blijven staan. Want een begeleider of een verzorgende die af en toe even de tijd neemt en een oudere bewoner een luisterend oor biedt als deze zijn verhaal kwijt wil, of die even een arm over een schouder legt als iemand daar behoefte aan heeft, kan toch nooit vervangen worden door een stukje techniek?

Gerard Dessing is hoofdredacteur van Zorginstellingen, net als Gastvrije Zorg een uitgave van Vakmedianet.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels