nieuws

Zorg voor Smaak

Services

Zorg voor Smaak. Dat was de naam van het congres dat vooraf ging aan de uitreiking van de sterren voor gastvrije zorginstellingen. Met verschillende inleiders en hun visie op smaak. ‘Mensen weten niet waarom ze iets lekker vinden.’

Zorg voor Smaak

Professor Ep Köster van Wageningen Universiteit & Research doet onderzoek naar het gedrag van mensen. Er is nauwelijks onderzocht hoe mensen eten, welke invloed de omgeving heeft op de waardering van dat eten en hoe belangrijk de situatie is waarin mensen zich bevinden. Köster: ‘Mensen weten ook niet waarom ze iets lekker vinden. Als je ze dat gewoonweg vraagt, gaan ze zich onnatuurlijk gedragen. Dan wordt er opeens heel gewichtig, heel bewust geproefd.’
Smaakprofessor Peter Klosse haalt een klassiek onderzoek aan: snij een tomaat in vier partjes. Zet op elk stukje tomaat een vlag: een Nederlandse, een Franse, een Italiaanse en een Duitse. Laat een smaakpanel proeven en laat ze zeggen welk stukje tomaat het lekkerste is. Geheid dat ze voor het stukje met het Italiaanse vlaggetje gaan. En dat ze er ook nog bij vertellen dat alleen de kleur al veel smakelijker is.

Zorg voor Smaak
Aan het zorgen voor smaak zitten meer haken en ogen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Om te weten te komen hoe mensen eten en welke keuzes ze maken, hanteert de universiteit van professor Köster een andere aanpak dan de gebruikelijke onderzoeken. In het vorig najaar geopende Restaurant van de Toekomst wordt het werkelijke gedrag van de bezoekers geobserveerd in een ‘gecontroleerde maar natuurlijke situatie’. Op het universiteitsterrein bezoekt een vaste groep mensen het restaurant, waar videocamera’s vastleggen wat ze bij het buffet uitkiezen, of ze zeker van hun zaak zijn of even aarzelen. Achter de schermen analyseren medewerkers het gedrag van de mensen. Niet alleen hun keuzes, ook hoe ze kauwen, hoe lang ze over hun maaltijd doen, of hun gedrag verandert als er andere lampen hangen, of ze worden beïnvloed door geuren of door een andere indeling van het restaurant. Naast het onderzoek onder de vaste bezoekers van het restaurant wordt er ook doelgroepenonderzoek verricht, onder meer naar het eetgedrag van kinderen.
Dit najaar worden de eerste resultaten verwacht. Die kunnen van belang zijn voor zorginstellingen waar de omstandigheden waarin mensen eten per definitie ongewoon zijn. Een nieuw project is mogelijk nog interessanter: een mobiele eenheid die in de zorginstelling zelf het eten en drinken van de gasten observeert.

Trends
Monique Willemse van Momoko Concepts keek in de toekomst van de smaak in zorginstellingen. Ze voorzag een zorgproces dat in dienst komt te staan van de klant. De hele sector zal zich moeten inzetten voor een hogere kwaliteitsverwachting. De voornaamste eis van de huidige en zeker de toekomstige cliënten is dat ze de regie over hun leven behouden. Naast die individuele vrijheid is er de behoefte aan contact en aandacht. In de toekomst zal een gezond eetpatroon centraal staan, zei ze, evenals een prettige omgeving en voldoende welzijnsvoorzieningen. ‘Een massage voor een operatie wordt heel normaal. Net als goed, ongestoord kunnen slapen in een ziekenhuis.’
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de zorg in het vizier, vertelde directeur-generaal Annemie Burger die minister Verburg verving. ‘LNV gaat de keten aanspreken op het aanbod, streekproducten promoten en inzicht bieden in de wereld achter het voedsel, zoals overbevissing en bio-industrie.’
In september gaan horecakoks tijdens de Week van de Smaak (van 2 tot en met 28 september) koken bij hun collega’s in de zorg. Het is een project waarin ervaringen worden uitgewisseld en wordt bekeken of de maaltijden in de instellingen extra smakelijk kunnen worden geserveerd. Koks gaan ook smaakmenu’s samenstellen die tijdens de Week van de Smaak kunnen worden geserveerd in zorginstellingen. Het ministerie wil hiermee zorginstellingen stimuleren om meer aandacht te hebben voor de kwaliteit van het eten en drinken.
Na een kort intermezzo waarin de congresgangers konden kennismaken met de verrassende smaken van eetbare kiemplantjes en bloemen besloot smaakprofessor Peter Klosse het congresgedeelte met een oproep om anders te denken over eten en drinken in de zorg. ‘Ouderen proeven anders dan jongeren. Voor hen is de buitenkant heel belangrijk. De presentatie, de omgeving, het tijdstip en de keuzemogelijkheden. We moeten terug naar Hypocrates: laat voeding uw eerste medicijn zijn. Mijn hypothese is dat slechte voeding tot een hogere zorgvraag leidt. Ga daarom anders denken over besparingen op eten en drinken en op de relatie tussen voeding en gezondheid.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels