nieuws

Innovaties op Food Professional Day

Services

Onlangs werd het Food4you festival gehouden, een initiatief van Wageningen Universiteit en de RijnIJssel Vakschool. Er was veel aandacht voor innovatieve producten.

Innovaties op Food Professional Day

NSure uit Wageningen werd tijdens het Food4you festival uitgeroepen tot winnaar van de Food Valley Award 2010. NSure ontwikkelde samen met fruittelers, veilingen en Wageningen UR een innovatieve technologie waarmee het optimale oogstmoment is te voorspellen en om direct na de oogst te in te schatten of een partij al dan niet langdurig kan worden bewaard. Op die manier kan fruit met een hoog risico sneller worden afgezet en wordt vernietiging van de oogst, nu elk jaar zo’n vijf tot tien procent, zo veel mogelijk beperkt.

NSure was één van de drie kanshebbers op de Food Valley Award 2010. De andere twee genomineerde kandidaten waren Smilde Bakery met de Zócijs, het verantwoorde saucijzenbroodje en VanDrie Group met het concept Optimalisatie van dierenwelzijn en ketenefficiency in de kalfsvleesketen.

Nutri-pulse
Ook op de Food Professional Day zijn innovaties gepresenteerd. Zoals de opvolger van de magnetron, de Nutri-pulse, een bakbeest van een apparaat dat met een speciaal kookproces de aandacht vraagt. De Nutri-pulse werkt door middel van hoogfrequente spanningspulsen. Daardoor gaart het product homogeen en niet, zoals bij de magnetron, van buiten naar binnen.

Maaltijd per post
Een ander initiatief komt van Kookland.nl. Dit bedrijf start landelijk met kant-en-klaarmaaltijden die via de post worden bezorgd. De maaltijd wordt met behulp van koude pasteurisatietechniek (high pressure processing, oftewel HPP) geconserveerd. De maaltijden zijn in samenwerking met technologieleverancier Promatec Food Ventures en het Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik DIL ontwikkeld. Ze zijn buiten de koelkast een dag houdbaar, in de koelkast maximaal vier dagen. Voor consumptie moet de maaltijd tien minuten in warm water worden gedaan.

Door Carolien Meijer

Dit is een gedeelte van een artikel dat ook is verschenen in het tijdschrift Gastvrije Zorg, november 2010.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels