nieuws

Koude nagerechten het meest populair

Services

Een nagerecht is voor patiënten en cliënten een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Dit blijkt uit onderzoek van Het Nederlands Kokspanel onder meer dan 250 instellingskoks. In 94% van de instellingen wordt er dagelijks een nagerecht geserveerd. Het koude nagerecht is het meest populair.

Koude nagerechten het meest populair

In het onderzoek van het Kokspanel is gevraagd naar de meest geserveerde nagerechten binnen instellingen en de populairste nagerechten. De koude nagerechten blijken het meest in trek en worden waarschijnlijk om die reden ook het meest geserveerd. De reden van populariteit heeft waarschijnlijk te maken met de volgende aspecten: gemakkelijk te consumeren, passen goed binnen het budget van de instellingen en zijn gemakkelijk aan te passen aan de wensen van cliënt/patiënt. Daarnaast mag worden aangenomen dat cliënten deze koude nagerechten een smakelijke afsluiting van de maaltijd vinden.

Vla
De meest geserveerde zijn yoghurt, vanillevla, vla in andere smaken, vruchtenyoghurt en chocoladevla. Bijna alle instellingen serveren ook soms fruit als nagerecht, vaak als losse vruchten of appelmoes. Op de derde plaats van meest geserveerde nagerechten staat pudding, daarna volgen bevroren nagerechten en daarna pas de warme nagerechten.

Bereiding
Naast de eerder genoemde varianten appelmoes, pudding, vla en yoghurt worden ook griesmeel en roomijs veel geserveerd. Al deze nagerechten worden gemiddeld in driekwart van de gevallen kant-en-klaar ingekocht. Griesmeel wordt het meest zelf bereid, een vijfde van de instellingskoks maakt griesmeel nog volledig zelf, zonder gebruik te maken van een basisproduct. Vla wordt in een relatief klein deel (15 procent) van de gevallen gemaakt vanuit een basisproduct, vooral poeder wordt hier genoemd.

Kant-en-klaar
Zoals eerder gezegd wordt het grootste deel van de nagerechten kant-en-klaar ingekocht en worden deze geleverd door de grossier. In bijna de helft van de gevallen wordt gekozen voor gemak worden portieverpakkingen aangeschaft, de rest van het kant-en-klare volume wordt in groot- of consumentenverpakkingen ingekocht.

Door: Foodinc

Dit is een gedeelte van een artikel dat eerder is verschenen in het tijdschrift Gastvrije Zorg, november 2010.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels