nieuws

Meesterkok wil instellingskoks inspireren

Services

“Koks in zorginstellingen gaan vaak niet goed met groenten om. Ik wil ze inspireren, een methode aanbieden zodat ze in een oogopslag zien welke ingrediënten het best bij elkaar passen zodat ze creatief kunnen zijn met groenten.”

Meesterkok wil instellingskoks inspireren

Meesterkok Angélique Schmeinck laat in haar nieuwe boek SmaakVrienden Groenten ingrediënten, bereidingen en technieken zien die een smaakrelatie met elkaar hebben.

Schmeinck licht toe waarom ze haar vijfde boek, Smaakvrienden, heeft geschreven. “In de keuken is tachtig procent kopieergedrag. Je wordt er smaakdement van. Iedereen kijkt naar dezelfde ingrediënten terwijl je je juist in deze tijd moet onderscheiden. Elk ingrediënt heeft smaakvrienden. Ik heb ze in mijn boek in kaart gebracht.”

Het kostte haar jaren om het boek samen te stellen. Schmeinck: “Iedereen kent de klassieke combinaties, zoals tomaat met mozzarella en basilicum. Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Door te zoeken in het smaakschema in mijn boek komt de kok op smaken die verrassen en inspireren.” De ene keer maak je een veilige combinatie, een andere keer ga je op smaakavontuur.

Daarom heeft tomaat naast zijn eigen favoriete vrienden, de boezemvrienden noemt Schmeinck ze, ook spannende vrienden. Schmeinck heeft bewust voor groenten gekozen. “Er wordt steeds minder vanuit vlees of vis gedacht . Zo van: we eten vanavond biefstuk. Bovendien heeft groenten heel veel mogelijkheden in de bereiding. Je kunt er veel creatiever mee zijn dan me t vlees of vis.”

In haar boek wordt van 82 groenten op overzichtelijke wijze weergegeven welke ingrediënten goed met elkaar zijn te combineren. Ook worden de technieken en bereidingswijze uitgelegd en wordt culinaire inspiratie geboden. De professionele kok kan Smaak- Vrienden Groenten gebruiken als naslagwerk om  originele gerechten samen te stellen.
Meer informatie over Angelique Schmeinck: http://www.tastetotaste.nl/

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels