nieuws

Niet mee-etende ontbijtgenoot maakt dat we minder eten

Services

Studentes die ontbijten in de aanwezigheid van een leeftijdgenoot die niet ontbijt, eten minder dan wanneer ze ontbijten met een leeftijdgenoot die wél ontbijt. Dat ontdekte gedragsonderzoeker Roel Hermans van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Niet mee-etende ontbijtgenoot maakt dat we minder eten

Regelmatig ontbijten heeft een positief effect op de gezondheid. Ontbijten is belangrijk voor een goede verdeling van energie gedurende de dag en draagt bij aan een evenwichtig voedingspatroon.

Hermans onderzocht of studenten zich laten beïnvloeden door het eetgedrag van een leeftijdgenoot. Zijn onderzoek was gericht op vrouwen omdat die meer zijn geïnteresseerd in wat anderen om hen eten dan mannen.

Ontbijten op de campus
Hermans nodigde 61 studentes uit in een café op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen en schotelde hen een uitgebreid ontbijt voor. De studente werd na binnenkomst gekoppeld aan een leeftijdgenote die zij niet kende en die vooraf geïnstrueerd was om niets, een beetje of veel te eten van het aangeboden ontbijt.

Wat bleek? De studentes gingen niet zozeer meer eten als de ander dat deed, een verschijnsel dat vaak wordt aangetoond in onderzoeken naar sociale beïnvloeding van eetgedrag, maar ze gingen juist minder eten als de ander niets at.

Volgens Hermans geven zijn resultaten duidelijke aanwijzingen dat leeftijdgenoten een belangrijke rol kunnen spelen in hoeveel er gegeten wordt tijdens een maaltijd. “Daarom denken we dat, naast ouders of andere familieleden, ook leeftijdgenoten een belangrijke rol moeten spelen in campagnes die gezond eetgedrag van jongeren willen stimuleren”.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels