nieuws

Tarwe met veilige gluten

Services

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, hebben ontdekt hoe tarwegluten gemaakt kan worden dat veilig is voor patiënten met chronische darmontsteking.

Tarwe met veilige gluten

Bij ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking veroorzaakt het eten van gluten – een mengsel van eiwitten in tarwe – een reactie van het afweersysteem die leidt tot de ziekte coeliakie, een chronische darmontsteking. De enige remedie is een levenslang strikt glutenvrij dieet; alle producten waarin tarwe, gerst of rogge is verwerkt moeten worden vermeden.

Veilige gluten
De onderzoekers hebben ontdekt dat er natuurlijke varianten van gluteneiwitten bestaan die verschillen in de mate waarin ze gevaarlijk zijn voor patiënten met coeliakie. Verder laten de onderzoekers zien dat gluteneiwitten gemaakt kunnen worden die veilig zijn voor patiënten met coeliakie, door de eigenschappen van de minder gevaarlijke gluteneiwitten met elkaar te combineren.
Dit biedt de mogelijkheid om veilige gluten te produceren. De realisatie hiervan zal nog zeker jaren duren, maar de verwachting is dat dit zal leiden tot de ontwikkeling van kwalitatief veel betere voedselproducten voor patiënten met coeliakie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels