nieuws

‘Theedrinken helpt tegen hartaandoeningen’

Services

Onderzoekers van het UMC Utrecht concluderen dat theedrinken helpt tegen hartziekten. Ook een kleine hoeveelheid koffie kan zelfs gezond zijn. Vooral van koffie wordt vaak gedacht dat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt omdat er cafeïne in zit.

‘Theedrinken helpt tegen hartaandoeningen’

In koffie en thee zitten echter ook antioxidanten die een gunstig effect hebben. Alles bij elkaar opgeteld zouden koffie en thee dus gezond zijn, al zegt het ziekenhuis er wel bij dat uit het onderzoek niet blijkt hoe koffie en thee de totale gezondheid beïnvloeden.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die één tot vier koppen koffie per dag drinken, 20 procent minder risico lopen op kransslagaderziekte dan mensen die helemaal geen koffie drinken of meer dan vier koppen per dag.
Thee is nog heilzamer, wie daar meerder koppen per dag van drinkt, verlaagt zijn risico op kransslagaderziekte met een derde. Daarbij is overigens alleen het effect van zwarte thee onderzocht, groene thee wordt volgens de wetenschappers te weinig gedronken om conclusies te trekken. Voor het onderzoek werden de leefstijl en voedingsgewoonten van ruim 37 duizend mensen in kaart gebracht. Ze werden dertien jaar lang gevolgd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels