nieuws

Bijna helft voedingsclaims etiketten onvoldoende

Services

Bij 54% van door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzochte producten zijn voedingsclaims op de juiste manier op het etiket vermeld. In 2008 bedroeg dit percentage 43%. De nVWA heeft de fabrikanten die de claimsverordening overtreden gewaarschuwd. Als de overtreding niet wordt hersteld krijgt een fabrikant een boete.

Bijna helft voedingsclaims etiketten onvoldoende

Sinds 1 juli 2007 is er een nieuwe Europese claimsverordening. Hierdoor gelden voor alle lidstaten dezelfde regels voor de vermelding van claims op etiketten van voedingsmiddelen. Het is niet verplicht claims op producten te zetten, maar áls fabrikanten claims gebruiken moeten ze voldoen aan de wet.

Voedingsclaims suggereren of stellen dat een levensmiddel bepaalde heilzame voedingseigenschappen heeft.  De claim ‘light’ is bijvoorbeeld veelgebruikt. De fabrikant is verplicht uit te leggen wat hij hiermee bedoelt. Gaat het bijvoorbeeld om minder energie, minder suiker of minder vet? En hoeveel minder dan? Ook de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ wordt frequent toegepast. Als een levensmiddel van nature al suikers bevat, is het verplicht de zin ‘dit product bevat van nature aanwezige suikers’ op het etiket te vermelden. Denk daarbij aan een frisdrank waarin vruchten of vruchtextracten zijn verwerkt. Uit het onderzoek van de nVWA blijkt dat deze informatie nog ontbreekt op veel etiketten met de claim ‘zonder toegevoegde suikers’.

Ook gezondheidsclaims vallen onder de Europese claimsverordening. Ze leggen een verband tussen het consumeren van een levensmiddel en de gezondheid, bijvoorbeeld: ‘calcium is goed voor de botten’. De gezondheidsclaims zijn nog niet allemaal beoordeeld op basis van de nieuwe Europese claimsverordening. De nVWA heeft zich in het onderzoek daarom alleen gericht op voedingsclaims.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels