nieuws

Doelstelling zoutreductie niet bereikt

Services

De Nederlandse levensmiddelenindustrie heeft de hoeveelheid toegevoegd zout in de producten de afgelopen jaren flink verlaagd, maar de doelstelling voor 2010 is niet gehaald.

Doelstelling zoutreductie niet bereikt

 Volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) ligt die doelstelling wel binnen handbereik en wordt nu een tandje bijgeschakeld, maar de Consumentenbond reageert kritisch. De industrie zit nu op een verlaging van 10 procent, terwijl gemikt was op een verlaging van gemiddeld 12 procent. In sommige sectoren, zoals salades, groenteconserven, ontbijtgranen en smeerkaas is de doelstelling ruimschoots gehaald. Dat geldt echter niet voor kant-en-klaarmaaltijden, hartige snacks en noten.

 Het terugdringen van de hoeveelheid zout in voedsel is van belang voor de volksgezondheid. In 2008 werd het Actieplan Zoutreductie gelanceerd. Daarbij werd uitgegaan van richtlijnen van de Gezondheidsraad.

De Consumentenbond vindt dat de overheid meer druk op de ketel moet zetten met wettelijke normen. ”Het is de slager die zijn eigen vlees keurt”, zegt de Consumentenbond over het onderzoek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels