nieuws

SENSZ: wees voorzichtig met Spaanse komkommers, tomaten en sla

Services

Spaanse komkommers bevatten waarschijnlijk het zogeheten EHEC (Enterohaemorrhagic Escherichia coli) bacterie, wat kan leiden tot HUS (hemolytisch-uremisch syndroom). Sensz, marktleider op het gebied van kwaliteitsmanagement voor de foodbranche, hospitality industry en bedrijfscatering, adviseert daarom voorzichtig te zijn met deze groente.

SENSZ: wees voorzichtig met Spaanse komkommers, tomaten en sla

 In Noord-Duitsland zijn er ruim 200 personen besmet met HUS, het betreft vaak volwassen vrouwen. Inmiddels zijn er al twee personen aan het EHEC bacterie overleden. In Nederland is één patiënt besmet die waarschijnlijk in Noord-Duitsland is geweest. Op dit moment is er nog geen verhoging van aantal mensen met Ecoli en geen melding andere mensen met HUS.

Ecoli is een normale darmbewoner, van sommige kan je ziek worden. Betreft hier waarschijnlijk de Eschericia colie 0104, veroorzaakt het HUS en bloederige diarree. nVWA is bezig uit te zoeken waar de bacterie vandaan komt.
 
Wat kunt u doen:
1. Sensz adviseert om voorzichtig om te gaan met Spaanse komkommers, tomaten en sla.
2. Houd de website van nVWA en het nieuws  in de gaten.
3. Volg de instructies van het RIVM.
4. Denk extra aan de hygiëne voorschriften.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels