nieuws

Verantwoord verwennen met biologische producten en tussendoortjes

Services

Verantwoorde tussendoortjes en biologische producten lenen zich goed om bewoners of patiënten op een gezonde, maar vooral ook lekkere manier te verwennen. Een overzicht van verantwoorde tussendoortjes.

Verantwoord verwennen met biologische producten en tussendoortjes

Snacks
Met Zocijs ontwikkelde Smilde Bakery enkele jaren geleden een innovatief tussendoortje met minder vet en zout. “Zocijs is een echt lekker saucijzenbroodje dat niet minder vet en minder zout is gemaakt, maar opnieuw is opgebouwd met ruim 25 procent minder vet, 25 procent minder zout en 25 procent minder calorieën”, vertelt Lex Burki, commercieel directeur van Smilde Bakery.

Vanuit ziekenhuizen en zorginstellingen is veel belangstelling voor de verantwoorde Zocijs. Inmiddels heeft Smilde Bakery ook een Beemster 30+-kaasbroodje geïntroduceerd met ruim dertig procent minder vet. “Het vervolg is binnen afzienbare tijd een minder vet en zout Frikadelbroodje op de markt te brengen.”

Gebakjes
De tussendoortjes Bouwsteentjes en Easy to Eat van Patisserie Unique gaan op een lekkere manier ondervoeding tegen. “Er zijn veel middelen waarmee je ondervoeding uitstekend kunt bestrijden, maar het probleem is dat de stoffen die daarin zitten omdat mensen ze nodig hebben niet lekker worden gevonden”, weet Huib van Leeuwen van Patisserie Unique.

Die stoffen zijn de eiwitten, belangrijk voor sterke spieren en een goede weerstand. “Eiwit heeft veel voordelen, maar dus één nadelige eigenschap: mensen vinden het niet lekker. Wij camoufleren dat met een eiwit dat we samen met Domo hebben ontwikkeld en in een gebakje hebben gestopt. Als mensen die geen eetlust hebben ook nog iets moeten eten dat ze niet lekker vinden, werkt dat niet. Een gebakje is ook psychologisch. Mensen proeven de eiwitten niet en dat is precies de bedoeling.”

Het Bouwsteentje was er al in de smaken aardbei en banaan. Op de beurs Zorgtotaal is onlangs de derde smaak geïntroduceerd, chocolade. Aan ziekenhuizen en zorginstellingen levert Patisserie Unique veel kleine tussendoortjes.

Koeien in de wei
FrieslandCampina heeft met Campina Boerenlandzuivel biologische producten die heel geschikt zijn als tussendoortje. “Campina Boerenland wordt gemaakt van biologische melk, afkomstig van Nederlandse boerderijen en van Nederlandse koeien die minstens 120 dagen per jaar en 6 uur per dag in de wei lopen”, zegt Herman Polderman, Channel Marketeer Trade & Institutions. “Het wordt van begin tot eind met zorg en aandacht bereid, waarbij we de beste ingrediënten gebruiken, die honderd procent natuurlijk zijn.” De vraag naar biologische zuivel is er volgens Polderman vooral bij instellingen die kiezen voor smaak, kwaliteit en een herkomst die te herleiden is.

Dit is een gedeelte van een artikel dat eerder is verschenen in het tijdschrift Gastvrije Zorg

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels