nieuws

Aanbod voorgerechten versobert

Services

Het aanbod aan voorgerechten in zorginstellingen versobert. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van Het Nederlands Kokspanel. Ten opzichte van vorig jaar bieden wel meer instellingen een voorgerecht aan (84% t.o.v. 76% in 2010), maar de keuzemogelijkheden en
de breedte van het aanbod worden duidelijk beperkter. Ruim 80 % van de instellingen geeft aan dat cliënten een voorgerecht (heel) belangrijk vinden. Soep blijft het meest populaire voorgerecht.

Aanbod voorgerechten versobert

Het aantal instellingen dat een voorgerecht aanbiedt stijgt weliswaar met 8 % maar de mogelijkheid om dagelijks een keuze te maken neemt af. Ruim de helft van de instellingen biedt de cliënten deze keuze. Bij de rest van de instellingen wordt gewerkt met menucycli, waarbij men deze wijzigt per 1 of 2 weken, 1 of 3 maanden of soms zelfs per half jaar.
Als er wel sprake is van een keuze voor een voorgerecht is de breedte van het assortiment het
afgelopen jaar versimpeld. Met name in de categorieën koude/warme voorgerechten en salades biedt men nog maar een beperkt aantal varianten aan. Daarmee vermindert de complexiteit in de keuken en kiest men er ook vaker voor om voorgerechten zelf te bereiden.
Soep blijft overigens het meest populair, deels omdat de cliënten ernaar vragen en deels omdat het een gemakkelijk te bereiden gerecht is. Soep wordt, als voorgerecht, door alle instellingen geserveerd waarbij groentesoep nog steeds het hoogst scoort (43% van de instellingen geeft deze variant op als meest populaire soep). In de top 3 zijn de meest geserveerde soepen groentesoep, kippensoep en tomaten-crèmesoep. De kippensoep neemt in populariteit af en we zien een stijging in de populariteit van de gevulde tomatensoep. Al deze soepen worden voornamelijk bereid met een basis voor soep (poeder), daarnaast wordt soep vaak bereid op basis van bouillon (o.a. groentesoep). Doorgaans worden er door de instellingskok zelf nog ingrediënten toegevoegd: verse groente(mix), vermicelli, vlees en kruiden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels