nieuws

Voedingscentrum houdt vast aan zuiveladvies

Services

Het Voedingscentrum ziet geen aanleiding om de huidige zuiveladviezen in Nederland aan te passen. Volgens de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett zijn de aanbevelingen van 500 ml zuivel per dag te hoog. Melk zou het risico op prostaatkanker verhogen. Maar volgens het Voedingscentrum ontbreekt het wetenschappelijke bewijs.

Voedingscentrum houdt vast aan zuiveladvies

Zuivel en melk passen in een gezond voedingspatroon, aldus het Voedingscentrum. Calcium is samen met vitamine D belangrijk voor gezonde botten. In het Nederlandse voedingspatroon is zuivel de belangrijkste bron van calcium. Om voldoende calcium binnen te krijgen adviseert het Voedingscentrum dagelijks ongeveer 500 ml zuivelproducten te nuttigen. Voor ouderen liggen de adviezen zelfs iets hoger. Het wetenschappelijke bewijs voor negatieve effecten van melk op prostaatkanker is er niet, aldus het Voedingscentrum. Een positief effect van melk en calcium op darmkanker wordt door het  Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) daarentegen wél ‘waarschijnlijk’ genoemd. Het Voedingscentrum houdt daarom vast aan de huidige zuiveladviezen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels