nieuws

Informatie extra zorgkosten onvoldoende

Services

Verpleeg- en verzorgingshuizen geven consumenten weinig informatie over de kosten van aanvullende diensten, zoals het wassen van kleding, extra douchebeurten of wandelingen. Ook variëren de tarieven flink. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 120 verpleeg- en verzorgingshuizen.

Informatie extra zorgkosten onvoldoende

De Consumentenbond vond op slechts 22 websites en in 9 brochures informatie over de kosten van aanvullende diensten, terwijl de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zorginstellingen verplicht hierover duidelijkheid te verschaffen. Ook de algemene voorwaarden van verpleeg- en verzorgingsinstellingen bepalen dat. De Consumentenbond kreeg uiteindelijk bij 66 van de 120 instellingen tarieven los. De waskosten variëren van 32 tot 120 euro per maand. Voor het merken van kleding lopen de kosten uiteen van 20 tot 145 euro.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Opvallend vaak zeggen de medewerkers dat het onderwerp tijdens het intakegesprek aan bod zal komen. Maar dan woon je er al bijna. Het is essentieel dat consumenten van tevoren op de hoogte zijn, zeker omdat er tussen de onderzochte instellingen onderling nogal wat verschillen zijn in aanbod van extra diensten en de kosten daarvan.”

De zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen wordt betaald vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Daarnaast betalen de bewoners een eigen bijdrage, waarvan de hoogte afhankelijk is van het inkomen. Bewoners met alleen een AOW-inkomen houden per maand gemiddeld 296 over.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels