nieuws

Seniorvriendelijk? Vaak is het antwoord ‘nee’

Services

Voor oudere patiënten is het belangrijk dat ziekenhuizen seniorvriendelijk zijn. Dat wil zeggen: voldoende rekening houden met hun wensen en behoeften. Veel ziekenhuizen blijken dat echter nog niet te doen.

Seniorvriendelijk? Vaak is het antwoord ‘nee’

Ongeveer de helft van de ziekenhuizen in Nederland heeft het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis nog niet, blijkt uit de Ziekenhuis Top-100 van het AD. Het seniorenkeurmerk werd dit jaar voor de eerste keer opgenomen als een van de maatstaven voor de prestaties van ziekenhuizen. De zorg voor ouderen vereist een samenspel tussen verschillende specialismen, omdat ouderen vaak voor meer dan één kwaal naar het ziekenhuis komen en verschillende medische onderzoeken moeten ondergaan. Die zorg kan vaak beter, blijkt uit het onderzoek van de krant.

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Bewegwijzering

Aan het keurmerk, in 2012 ontwikkeld door ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG, zijn vijftien kwaliteitseisen verbonden. Naast een goede afstemming tussen de specialismen, moet het ziekenhuis onder andere een multidisciplinair geriatrieteam beschikbaar hebben en zorgen voor een gestroomlijnde overdracht naar de thuissituatie. Maar er zijn ook praktische eisen. Zo wordt er gekeken of er voldoende adequate parkeerplaatsen voor mindervaliden aanwezig zijn, of de bewegwijzering duidelijk en leesbaar is en of het ziekenhuis goed te bereiken is met het openbaar vervoer.

Seniorvriendelijk 2015

Het daadwerkelijke keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis wordt eind 2015 weer uitgereikt. In 2012 deden de ouderenorganisaties dat voor het eerst. “Ieder ziekenhuis in Nederland testen we met een vragenlijst op de organisatorische eisen, bijvoorbeeld of ouderenzorg een speerpunt is”, zegt Ellen Willemsen van ouderenorganisatie Unie KBO en initiatiefnemer van het keurmerk. “En in tweetallen bekijken senioren vrijwilligers of het ziekenhuis fysiek seniorproof is.”

De 15 kwaliteitseisen

Inhoud en processen van zorg
1a. Screening op geriatrische problemen
1b. Interventies
2. Beschikbaarheid en inzet geriatrieteam
3. Afgestemde onderzoeken
4. Specifieke poliklinische en klinische maatregelen voor opname van kwetsbare ouderen met complexe problematiek
5. Aandacht voor medicatie en voorkomen heropname
6. Coördinatie van zorg en één aanspreekpunt
7. Lichamelijke en sociale participatie ouderen
8. Speciale maatregelen op SEH voor kwetsbare ouderen

Beleid
9. Zorg voor ouderen is speerpunt
10.Continuïteit van zorg
11. Beleid voor begeleiding in laatste levensfase

Fysieke omgeving
12. Inrichting verpleegafdelingen afgestemd op ouderen
13. Toegankelijkheid voor ouderen
14. Gastvrije ontvangst en inrichting voor ouderen
15. Bewegwijzering en oriëntatie

Bron: seniorvriendelijkziekenhuis.nl

Seniorvriendelijk

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels