nieuws

Het is lekker plassen bij het Amsterdamse VUMC

Services

Naar het toilet gaan in ziekenhuizen en zorginstellingen wordt steeds meer een feestje.

Het is lekker plassen bij het Amsterdamse VUMC

Dat blijkt uit het door vakblad Service Management georganiseerde en in samenwerking met hygiëne-aanbieder Uniqcare uitgevoerde Nationaal Toiletonderzoek 2014.

De gezondheidszorg heeft met 37 procent schone toiletten een enorme stap voorwaarts gezet ten opzichte van vorig jaar (20 procent).Van de 150 onderzochte openbare toiletten bleek 36 procent bacteriologisch schoon. Vorig jaar was dat nog 29 procent. Van de damestoiletten was 38 procent schoon. Bij de heren was dat 34 procent. Service Management voerde het Nationale Toiletonderzoek dit keer voor de 30ste maal uit.

Toiletzitting meest vervuild

Van de vier gemeten contactvlakken was de toiletzitting met 38 procent het meest vervuild, gevolgd door de knop van de kraan met 25 procent en de spoelknop scoorde 18 procent slecht. De knop van de deur aan de binnenkant van de wc was met 8 procent slecht het minste vervuild.

Horeca en openbare gebouwen schoonst

De toiletten in openbare gebouwen en de horeca waren, beiden met 38 procent goed, het schoonst. Op de derde plaats staat de gezondheidszorg met 37 procent goed. Dat is een hele stap vooruit vergeleken met 20 procent vorig jaar. De winkels en warenhuizen eindigden met 25 procent goed op de laatste plaats. De toiletten van Vendor Washrooms in winkelcentrum Molenpoort in Nijmegen mogen zich de schoonste van Nederland noemen.

Sobere toiletten in zorg

In de zorg bezochten de onderzoekers de gemakkelijk toegankelijke toiletten bij de poliklinieken, niet die bij de patiëntenkamers. Eén van de toiletten sprong er in die categorie wat betreft aanblik én bacteriologisch schoon uit: een toilet in het VUMC in Amsterdam. De overheersende indruk in de zorg is echter dat het vaak wat rommelig en vooral sober is in de publiekstoiletten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels