nieuws

Laat de eHealth-toepassingen maar doorkomen!

Services

Het begrip eHealth, de inzet van technologie in de gezondheidszorg, is bij veel Nederlanders nog onbekend. Toch wil een grote meerderheid op dit moment al gebruikmaken van eHealth-toepassingen, zoals het zelf meten van de eigen hartslag en bloeddruk met een smartwatch of een videoconsult met de huisarts.

Laat de eHealth-toepassingen maar doorkomen!

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction in opdracht van Het Beste Zorgidee. Van de 1.038 ondervraagden hebben twee op de drie hoge verwachtingen van ICT-ontwikkelingen in de zorg. Meer dan de helft zou er graag meer gebruik van maken. Bijvoorbeeld door digitaal met zorgverleners te communiceren of door informatie over ziektes en aandoeningen op te zoeken. Ook willen drie op de vier Nederlanders graag online inzicht krijgen in hun medische gegevens.

Minder fouten

Volgens veel experts heeft eHealth de toekomst. Het kost minder geld, er worden minder fouten gemaakt en het kan zowel arts als patiënt veel tijd schelen. Hoewel bijna 80 procent van de Nederlanders het begrip eHealth nog niet kent, wordt er al wel veel gebruik van gemaakt. Bijna drie op de vijf ondervraagden denken met behulp van zelfmeting ook bewuster te zijn van de eigen gezondheid. Zo denkt een kwart van de rokers dat een applicatie op de smartphone het gemakkelijker maakt om te stoppen met roken. Eveneens een kwart zegt dat ze vaker hardlopen dankzij een app.

Dat technologie in de zorg steeds belangrijker wordt, blijkt ook uit de inzendingen van Het Beste Zorgidee. Drie van de vijf finalisten willen met een app de zorg beter en patiëntvriendelijker maken. Wijkverpleegkundige Judith van Leeuwen uit Petten hielp met de ontwikkeling van een app die signalen van verkeerd medicijngebruik sneller weergeeft. De Vlissingse huisarts Hilderik Jan van Schaik ontwikkelde een app waarmee patiënten op elk moment van de dag contact kunnen zoeken met hun huisarts. Econoom Alexander Grassi uit Amsterdam stelt een app voor die met beeld en geluid medicijnbijsluiters begrijpelijker maakt.

Nieuwe manier

De andere twee finalisten zijn Hans van Wetten en Jurriën Wind. Van Wetten uit Budel bedacht een speciaal belevingskussen voor dementerende patiënten. Het kussen prikkelt de belevingswereld van patiënten door bij aanraking geluiden te maken die zij van vroeger kennen. Huisarts Jurriën Wind uit Wijk en Aalburg ontwikkelde een nieuwe manier van samenwerken tussen huisartsen, waardoor zij meer gebruik kunnen maken van elkaars expertise.

Op de website van Het Beste Zorgidee (Hetbestezorgidee.nl) lichten de finalisten hun idee in een video toe. Het Nederlandse publiek kan tot en met zondag 9 november stemmen via de site. Voorgaande jaren brachten duizenden Nederlanders hun stem uit voor deze zorginnovatiewedstrijd van ONVZ Zorgverzekeraar. Op 12 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels