nieuws

Wonen in de tuin van de mantelzorger

Services

Tijdelijk budgetvriendelijk wonen dichtbij de mantelzorger? Het kan. Het Rotterdamse architectenbureau Broekbakema en ouderenorganisatie Unie KBO ontwikkelden samen het Altijd Dichtbij woonzorgconcept.

Wonen in de tuin van de mantelzorger

Deze tijdelijke woning kan op ieder moment op welke plaats dan ook worden geplaatst in de tuin van mantelzorger. Het is een mantelzorgwoning speciaal op maat gemaakt voor de hulpbehoevende oudere met technische snufjes naar behoefte.

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

In onze samenleving zijn nieuwe woonvormen nodig, melden seniorenorganisatie Unie KBO en architectenbureau Broekbakema in een persbericht. “In Nederland is er een gebrek aan goede mantelzorgwoningen die passen bij de wensen van ouderen en hun kinderen.” Vaak is er veel gedoe rondom de vergunningsaanvraag, voorbereiding en plaatsing van een mantelwoning. “En dat schrikt af.” Momenteel staan er in Nederland slechts enkele tientallen mantelzorgwoningen.

Dichtbij

Broekbakema en Unie KBO willen dat anders. “Het uitgangspunt is het letterlijk dicht bij elkaar brengen van zorgbehoevende oudere en mantelzorger. Het concept omvat alles van ontwerp tot dienstverlening en financiering”, vertelt Erik van Eck, architect-directeur Broekbakema.

Domotica

Dat concept is een mantelzorgwoning, bestaande uit een compacte module met alle basisvoorzieningen voor een eenpersoons(rolstoel)huishouden. Binnen 24 uur kan hij op elke gewenste plek staan, ook in een heel kleine tuin. Via hightech domotica kunnen diverse services worden toegevoegd, waarbij de wens van de gebruiker centraal staat. Van Eck: “Het resultaat is een volwaardige, aantrekkelijke, flexibele én budgetvriendelijke woning voor de oudere in de directe nabijheid van de mantelzorger.”

Samenwerken

“Het is belangrijk dat de zorgvernieuwingen samen met senioren plaatsvinden. Niet eerder zijn ouderen en mantelzorgers zelf zo betrokken bij de ontwikkeling van een mantelzorgwoning”, aldus Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels