nieuws

Toiletten in ziekenhuizen Randstad vandaag mogelijk niet schoon

Services

Wie vandaag in het Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het UMC in Utrecht of het LUMC in Leiden naar het toilet moet, doet er verstandig aan even goed te kijken of alles schoon is. De schoonmakers houden namelijk een stakingsactie.

Toiletten in ziekenhuizen Randstad vandaag mogelijk niet schoon

In totaal leggen zo’n 180 schoonmakers het werk neer. De vakbond wil dat de ziekenhuizen, als belangrijke opdrachtgevers, de schoonmaakbedrijven onder druk te zetten om in te stemmen met betere arbeidsvoorwaarden.

Directie

“Wij zijn lange tijd terughoudend geweest om ook actie te voeren bij ziekenhuizen, maar omdat er bij de werkgevers niets verandert kunnen we nu niet anders meer”, zegt FNV-bestuurder Ron Meyer. Hij benadrukt dat patiëntgebonden ruimtes wel schoongehouden zullen worden. De stakingen focussen zich met name op algemene ruimtes en vertrekken waar de directie van de ziekenhuizen werkt.

Ook bij andere bedrijven verspreid over het land wordt door schoonmakers actie gevoerd. In totaal staken er momenteel zo’n vijfhonderd man. De schoonmakers willen doorbetaald krijgen bij ziekte en een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur.

Kort

Afgelopen weken zette FNV al diverse stakingsacties op touw, onder meer bij luchthaven Schiphol, de NS, het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB en bij overheidsgebouwen. Schoonmakers staakten telkens korte tijd en gingen dan weer even aan de slag, om vervolgens het werk weer neer te leggen. De vakbond wilde zo verhinderen dat er vervangende uitzendkrachten ingezet werden.

Lees ook: ‘Toiletten in de zorg zijn niet erg schoon’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels