nieuws

Warm ontvangst wordt steeds duurder

Services

‘Kom binnen. Kan ik voor u een kopje koffie inschenken?’ Helemaal goed, zo’n warme ontvangst. Maar die koffie wordt steeds duurder. Mislukte oogsten van koffiebonen jagen de prijs in hoog tempo op. In de Verenigde Staten en Brazilië, goed voor ruim een derde van teelt en verwerking van koffiebonen, lijkt meer dan de helft van […]

Warm ontvangst wordt steeds duurder

‘Kom binnen. Kan ik voor u een kopje koffie inschenken?’ Helemaal goed, zo’n warme ontvangst. Maar die koffie wordt steeds duurder.

Mislukte oogsten van koffiebonen jagen de prijs in hoog tempo op. In de Verenigde Staten en Brazilië, goed voor ruim een derde van teelt en verwerking van koffiebonen, lijkt meer dan de helft van de oogst te mislukken door extreme droogte. In de eerste vier maanden van dit jaar steeg de koffiebonenprijs al met 60 procent tegenover vorig jaar. Die toename zet door, schrijft De Telegraaf op basis van een onderzoek van ABN Amro.

Voor een kopje koffie is volgens de krant al in twee jaar niet zo veel gevraagd. Econoom Hans van Cleef van ABN Amro zegt dat winkels en supermarkten er niet aan ontkomen de prijsstijgingen door te berekenen. Koffieleveranciers hebben minder mogelijkheden om de prijs te beïnvloeden.

Lees ook: ‘Succes met luxe koffie en Bossche bollen’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels