nieuws

Laten betalen voor koffie en thee is niet erg gastvrij

Services

Bij het Gastvrijheidszorg Award-winnende ziekenhuis Bernhoven zaten ze er een beetje mee in hun maag. Wel of niet laten betalen voor koffie en thee? Maar ze hebben een oplossing gevonden.

Laten betalen voor koffie en thee is niet erg gastvrij

“De patiënten krijgen gratis koffie en thee en we zouden het graag iedere bezoeker aanbieden,” zegt Marion van Zoom, manager facilitair bedrijf van Bernhoven. “Maar dat is geen haalbare kaart.” Het is volgens haar een dure kostenpost.

Spanningsveld

“Maar als je laat betalen voor koffie en thee, dan heb je wel een spanningsveld met de gastvrije uitstraling die je nastreeft.” Het ziekenhuis heeft er daarom voor gekozen om geld vrij te maken om in bijzondere situaties wel gratis koffie en thee aan te bieden, bijvoorbeeld op de Spoedeisende Hulp en aan patiënten en hun begeleiders die hier voor de dagbehandeling komen.”

Keuzes

“En het komt ook wel voor dat we een maaltijd aanbieden. Het is een gastvrij element waarvoor ik binnen de facilitaire dienst wel iets anders moet schrappen. Maar dat zijn de keuzes die je maakt.”

Workshop

Tijdens de workshopdag Gastvrijheidszorg in de praktijk op 14 oktober in de Reehorst in Ede geeft Marion van Zoom onder de titel Van buiten naar binnen een inspirerende masterclass over de weg van Bernhoven naar gastvrijheid. Schrijf u hier in om daar bij te zijn.

Lees in het julinummer van Gastvrije Zorg hoe Avoord Zorg en Wonen in West-Brabant en woonzorgorganisatie Zorgwaard in de Hoeksche Waard omgaan met dit dilemma.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels