nieuws

Patiënten krijgen online nauwelijks toegang

Services

Als gastvrijheid ook met transparantie te maken heeft, zijn ziekenhuizen nog lang niet gastvrije genoeg. Dat blijkt uit onderzoek naar ICT in de zorg.

Patiënten krijgen online nauwelijks toegang

Ziekenhuizen doen er maar weinig aan om patiëntgegevens online beschikbaar te stellen, ondanks dat vele Nederlanders graag via internet hun medisch dossier inzien. Dat schrijft Metro.

Lees ook: Patiënten krijgen geen informatie over kwaliteit van ziekenhuizen

Behoefte

Slechts 3 procent van de Nederlandse ziekenhuizen biedt patiënten de mogelijkheid hun medische gegevens te checken via de ziekenhuiswebsite, terwijl de behoefte hieraan onder Nederlanders groot is. 41 procent van de ziekenhuisbezoekers wil zijn of haar eigen dossier op internet kunnen bekijken.

Angst

Dit blijkt uit onderzoek van Nictiz, kenniscentrum op het gebied van ICT in de zorg. De reden dat ziekenhuizen zo terughoudend zijn, is de angst voor schending van de privacy van patiënten, denkt Johan Krijgsman, die het onderzoek begeleidde. “Het is technisch lastig om zo’n dienst aan te bieden en ik denk dat ziekenhuizen bang zijn om doelwit te worden van eventuele hackers.”

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels